Agent: Kembel znala od koga dobija dijamante

Izvor: S media, 10.Avg.2010, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agent: Kembel znala od koga dobija dijamante

Manekenka Naomi Kembel primila je dijamante od bivšeg liberijskog predsednika Čarlsa Tejlora i znala je da ih dobija od njega, izjavila je danas pred sudom u Hagu njena bivša agentica Kerol Vajt.

Svedočeći na sudjenju Tejloru optuženom za ratne zločine u Sijera Leoneu, Kerol Vajt je opovrgla optužbe da je to izmislila kako bi napakostila nekadašnjoj šefici sa kojom se sudi u drugom sporu.

Vajt je ispričala da je bila prisutna 1997. kada >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je Kembel rekla šefu Fonda za decu Nelsona Mandele da je dijamante dobila od Tejlora.

Tejlor je pred Specijalnim sudom za Sijera Leone u Hagu, izmedju ostalog, optužen da je naoružavao pobunjenike u Sijera Leoneu a za uzvrat je od njih dobio dijamante.

Tejlorov advokat Kortni Grifits optužila je Vajtovu da je lagala kako bi pomogla sopstveni sudski spor protiv Kembelove koju je tužila i traži milione dolara odštete.

Kembelova je prošle nedelje svedočeći na sudjenju Tejloru rekla da je 1997. posle večere kod tadašnjeg predsednika Južne Afrike Nelsona Mandele primila nekoliko malih kamenova, ali da nije znala da su to dijamanti niti ko ih je poslao.

Na sudjenju Tejloru juče je svedočila i američka glumica Mia Farou, koja je rekla da je Kembelova za doručkom, dan posle pomenute večere, drugim gostima ispričala da joj je Tejlor tokom noći poslao "veliki dijamant" koji namerava da pokloni u dobrotvorne svrhe.

Tejlor je odbacio svih 11 tačaka optužnice pred Specijalnim sudom za Sijera Leone, a optužen je, izmedju ostalog, za ubistvo, silovanje, seksualno porobljavanje i regrutovanje dece vojnika.

Ako se utvrdi da je Naomi Kembel zaista dobila taj dijamant, to će pokazati da je Tejlor tokom gradjanskog rata u Sijera Leoneu od 1992. do 2002. godine snabdevao oružjem pobunjenike u zamenu za dijamante.

Procenjuje se da je oko 500.000 ljudi poginulo ili teško povredjeno u tom ratu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.