Afrika zazire od „trojanskog konja” SAD

Izvor: Politika, 19.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afrika zazire od „trojanskog konja” SAD

Nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova, Pentagon odlučio da štab komande za Crni kontinent ostane u Nemačkoj

Dan pošto je američki predsednik Džordž Buš priznao nezavisnost Kosova, general Vilijam Vard, komandant nove vojne komande SAD za Crni kontinent, najavio je da štab Afrikoma za sada ostaje u Nemačkoj.

„Stvaranje nove američke komande za Afriku neki su pogrešno razumeli kao plan da se izvrši invazija na Crni kontinent. Pokušaj da objasnimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svrhu te komande nije naišao na efekat koji smo očekivali", priznao je general Vilijam Vard na konferenciji o Afrikomu u Londonu.

„Afrika listom zazire od ideje prisustva američkog vojnog faktora na Crnom kontinentu, ubeđena da bi time navukla teroriste. Najsiromašniji kontinent je uveren da je Afrikom simbol dalje militarizacije američke spoljne politike, posebno zadužen za zaštitu diktatora prijateljski nastrojenih prema Vašingtonu”, prenosi Rojters sa jučerašnje konferencije o Afrikomu u Londonu.

Teren za štab Afrikoma ponudila je inače samo Liberija, zemlja sa istorijskim vezama sa SAD iz vremena trgovine robovima. „SAD zato sada menjaju plan o budućoj lokaciji štaba Afrikoma”, otkrio je general Vard, nekadašnji komandant stabilizacionih trupa NATO-a u Bosni i Hercegovini (do 2003. godine).

Svestrano jednogodišnje ubeđivanje niza afričkih zemalja da daju lokaciju za budući štab Afrikoma nije urodio plodom: Maroko, Alžir, Liberija, Nigerija, Južnoafrička Republika, Gana ... odlučno su odbile ponudu da ugoste „nekoliko stotina zaposlenih štaba" najavljene pete komande armije SAD, javno sumnjajući u stvarne motive Vašingtona.

Nigerija je u ime zapadne Afrike odbila ponudu Pentagona da se štab Afrikoma smesti negde u zoni naftom bogatog Gvinejskog zaliva. „U zapadnoj Africi nema mesta za stajaće odrede američke vojske, bez obzira na to da li, kako kažu, dolaze radi vojne obuke ovdašnjih armija, borbe protiv terorizma ili boleština...”, precizirao je predsednik Nigerije Umaru Jar Adua koji je nedavno boravio u Vašingtonu radi dogovora o budućim isporukama nafte SAD. U Magrebu i na krajnjem jugu Afrike podozrenje o budućim zadacima vojne komande Afrikom deli takođe vrh političkog establišmenta, kao i mediji.

„Pokušaj SAD da nametnu svoj vojni štab na afričkom tlu izaziva podozrenje širom Crnog kontinenta: Podsahara je jedinstveno protiv tih planova, ovde nam nisu potrebne strane trupe. Neka se Afrikom drži mimo Afrike...”, upozorio je svojevremeno južnoafrički ministar odbrane Mosioua Lekota.

„U stilu nekadašnjeg Rimskog carstva, SAD su premrežile svet svojim vojnim komandama za Srednji istok, Evropu, zonu Pacifika... i konačno sada Afriku. Ipak, SAD nisu imperija, već sila koju pokreću praktični interesi, posebno u vremenu sve jačeg upliva Kine, Indije i Brazila na Crnom kontinentu. Vašington planira da 2015. godine četvrtinu neophodne nafte nabavlja iz zone Gvinejskog zaliva. Osmatračnica u blizini petro-izvoznika, posebno Nigerije i Angole, poligoni u zoni rastućeg uticaja radikalnog islama u Sahari, Sahelu, na Rogu Afrike, podrška onim režimima koji su naklonjeni samoproklamovanom svetskom policajcu... stoje iza najavljenih vojnih planova SAD sa Afrikom. Da li je u pitanju ’trojanski konj’...”, pita se južnoafrički dnevnik „Vikli Mejl i Gardijan" iz Johanesburga.

Jučerašnja poseta američkog predsednika Džordža Buša Ruandi nudi potvrdu afričkih sumnji u američke vojne planove.

Tokom turneje po Africi, predsednik SAD posetio je juče u prestonici Ruande Kigaliju memorijalni centar posvećen žrtvama genocida u kome je 1994. godine pobijeno više od 800.000 pripadnika plemena Tutsi i Hutu.

„Gde god da se na svetu pojavi zlo, treba se sa njim suočiti", izjavio je Džordž Buš.

Domaćin Džordžu Bušu u Ruandi bio je predsednik te države pukovnik Pol Kagame, pitomac američke vojne akademije u Kanzasu, optužen pred francuskim sudom da je glavni podstrekač genocida u Ruandi 1994. godine.

Tanja Vujić

[objavljeno: 20.02.2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.