Izvor: Blic, 01.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati već spremili tužbe

Advokati već spremili tužbe

Amerika je pred postizbornim pravnim haosom! Dva dana uoči predsedničkih izbora jedno je izvesno - trku između Džordža Buša i Džona Kerija odlučiće foto-finiš, ako sve bude bilo u redu. U suprotnom, konačnu reč, kao i pre četiri godine, daće Vrhovni sud SAD.

Kako prenosi britanski 'Indipendent', velika većina stanovnika Amerike se moli da izbori ne prerastu u haos posle koga bi o predsedniku 'svetskog svetionika demokratije' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odlučivao Vrhovni sud a ne njihovi glasovi. Da bi se izbegao haos, Demokratska stranka je angažovala čak 10.000 advokata za praćenje izbora, dok su federalne vlasti angažovale 1.000 posmatrača - tri puta više nego pre četiri godine. Oni već imaju spremljene tužbe za nepravilnosti.

Da se radi o istorijskim izborima, potvrđuje i podatak da će po prvi put izbore u SAD pratiti i posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

'Dejli telegraf' predstojeće izbore naziva izborima sudnjeg dana, posle kojih bi opasan broj građana mogao da odbije da pobednika prihvati kao svog legitimnog predsednika. 'Tajms' piše da svaka strana misli da će u slučaju pobede one druge nastupiti smak sveta.

Samo na Floridi biće 3.000 advokata demokrata u svih 67 okruga. Iz Kerijevog izbornog štaba tvrde da su odlično pripremljeni i da će u roku od pet minuta podneti tužbu u slučaju bilo kakve nepravilnosti. Republikanski timovi advokata su takođe spremni:

- Mislim da su republikanci bolje pripremljeni. Njihovi pravnici su bolji i imaju bolju strategiju, oni su se fokusirali na postizborna dešavanja - kaže Suzan Mekmanus, politički analitičar na Floridi.

Oba izborna štaba imaju specijalne timove i u drugim ključnim državama, Ohaju, Pensilvaniji, Vinskonsinu...

Izborni zakoni variraju od države do države, što će advokate dodatno zaposliti. Drugi potencijalni problem su glasačke mašine, kojih samo u Pensilvaniji ima pet različitih vrsta, a čija je pouzdanost ranije dovedena u pitanje.

- Samo ovde u Brovard Kauntiju imamo više posmatrača na izborima nego na prošlim u Bosni. Niko nikome ne veruje i svi su veoma napeti - rekao je Džim Kejn, predsednik 'Florida pula', nezavisne organizacije za praćenje izbora. Istraživanja su različita. Si-En-En tvrdi da Buš vodi, a Rojters daje prednost Keriju (47:46). A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.