Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Administracija odgovorna za Abu Graib

Njujork -- Hjuman rajts voč optužila je Bušovu administraciju da je stvorila klimu za zlostavljanje zatvorenika.

HRV je saopštio da je Vašington "zaobišao" međunarodno pravo i dve godine prikrivao, ili ignorisao izveštaje o mučenjima ili zlostavljanjima koje su američki vojnici vršili tokom rata u Avganistanu i okupacije u Iraku.

"Užasi u Abu Graibu nisu bili samo dela pojedinih vojnika", navodi se u izveštaju izvršnog direktora HRV, Keneta Rota, pod naslovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Put za Abu Graib". "Abu Graib je rezultat odluke Bušove administracije da skloni pravila u stranu", navodi se u saopštenju.

Grupa navodi tri primera kojima je američka administracija dovela do zlostavljanja.

- Posle napada na SAD 11. septembra 2001. godine, administracija je "odlučila da rat protiv terorizma dozvoljava SAD da zaobiđe međunarodno pravo" uključujući i Ženevsku konvenciju.

- SAD "koriste prisilne metode nanošenja bola i ponižavanja zatvorenika kako bi ih 'omekšali' za ispitivanje".- Do objavljivanja fotografija iz Abu Graiba, Bušova administracija zauzela je stav "ne čujem, ne vidim zlo" - prema izveštajima o zlostavljanju zatvorenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.