Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aboridžini uhapšeni jer su branili kengure od ubijanja

KANBERA - Australijska policija uhapsila je osmoro Aboridžina koji su braneći 400 kengura osuđenih na smrt ušli na zabranjeni teren vojne baze u Kanberi.

Kako je saopšteno, uhapšene aktiviste čeka prekršajni postupak, a maksimalna predviđena kazna je 1.100 australijskih dolara (670 evra).

Oni su preskočili ogradu vojne baze obučeni u crno, crveno i žuto, u bojama aboridžinske zastave, noseći zapaljeno lišće eukaliptusa da osvetle svete vatre koje su zapalili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aktivisti oko baze.

Aktivisti se nisu opirali hapšenju nakon što su počeli protest zbog ubistva kengura životinje koja predstavlja ikonu Australije.

Ministarstvo odbrane Australije počelo je da ubija kengure na mestu gde živi oko 600 tih životnja. Sve veća populacija kengura kako ocenjuju naučnici ne predstavlja pretnju samo njihovom već i opstanku i drugih ugroženih vrsta, reptila i insekata.

Zvaničnici nisu želeli da kažu koliko je kengura do sada ubijeno u operaciji koja će kako se očekuje potrajati dve do tri nedelje.

Ubijanje kengura nadgledaju inspektori društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama koji kažu da su u operaciji u toku ispunjeni svi standardi i da kengure ubijaju smrtonosnom injekcijom.

"Ubijanje kengura sprovodi se na najhumaniji mogući način i po uputstvima eksperata", istakao je portparol ministarstva odbrane Australije, brigadni general Endru Nikolić.

Ministarstvo je inače odbacilo predlog boraca za zaštitu životinja da preseli višak kengura iz baze zbog visokih troškova.

Procenjuje se da bi prebacivanje koštalo 8.750 australijskih dolara (5.300 evra) po kenguru, odnosno 3,5 miliona (2,1 milion) ukupno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.