Izvor: B92, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abhazija traži priznanje od Moskve

Moskva -- Narodna skupština Abhazije zatražila od rukovodstva Rusije da prizna njenu nezavisnost.

Oni su tražili i da se uspostave pridruženi odnosi između Ruske federacije i republike Abhazije, javljaju RIA "Novosti". Abhazija predstavlja deo Gruzije, ali je pre nekoliko godina samoproklamovala svoju nezavisnost.

"Imajući u vidu želju apsolutne većine stanovništva Abhazije da svoju sudbinu veže za Rusiju, što potvrđuje činjenica da je preko 90 procenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanovnika Abhazije uzelo državljanstvo Ruske Federacije, Narodna skupština Abhazije moli rukovodstvo Rusije da prizna nezavisnost republike i uspostavi pridružene odnose između dve države", navodi se u dokumentu parlamenta Abhazije.

Direktor Instituta za politička istraživanja Sergej Markov ocenio je da će reakcija Rusije na molbu Abhazije biti suzdržana.

Markov je za RIA 'Novosti" objasnio da bi za priznavanje nezavisnosti Abhazije trebalo da se realizuje nekoliko preduslova, da bi to priznanje bilo pravni presedan, a da bi moglo da izazove i reakciju Gruzije.

Osim toga, taj problem bi se mogao rešiti pod uslovom da Rusija drastično pogorša odnose sa Zapadom, smatra Markov, koji veruje da rukovodstvo Abhazije deluje usaglašeno sa Pridnjestrovljem i Južnom Osetijom.

"Oni se pripremaju ili za priznavanje nezavisnosti Kosova, ili za pogoršanje ili poboljšanje odnosa sa Zapadom, ili za agresiju Gruzije",kazao je direktor Instituta za politicka istrazivanja.

Abhazija je republika u sastavu Gruzije. Pridnjestrovlje je republika u Moldaviji a Južna Osetija regija u Gruziji koje takođe žele da uđu u savez sa Rusijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.