Izvor: Blic, 07.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abhazija traži od Rusije i UN priznavanje nezavisnosti

Skupština Abhazije zatražila je danas od skupštine Rusije, Ujedinjenih nacija, međunarodnih organizacija i drugih država da priznaju nezavisnost te nepriznate republike, otcepljene od Gruzije.



"U vezi sa priznanjem nezavisnosti Kosova od strane mnogih zemalja Zapada, geopolitička situacija u značajnom stepenu se promenila, stvorene su povoljne pretpostavke za priznanje državne nezavisnosti Republike Abhazija", navodi se u obraćanju poslanika skupštine Abhazije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usvojenom na vanrednoj sednici.

Ističući da je "proces stvaranja nezavisne demokratske države Abhazije i njenog međuanrodnog priznanja nepovratan", u obraćanju se navodi da nezavisnost te nepriznate republike ima "duboke objektivne istorijske pretpostavke".

"Dalji razvoj, maksimalno osiguranje svojih potreba i strateško omogućavanje nacionalne bezbednosti, narod Abhazije vidi samo u okviru nezavisne države", istakli su poslanici skupštine Abhazije, pozivajući se na "temeljni princip prava naroda na samoopredeljenje".

U dokumentu se ističe uvažavanje "uloge Rusije, kao glavnog garanta mira i bezbednosti u regionu", i "bratske veze i bliski istorijski odnosi među narodom Abhazije i narodima Ruske Federacije", preneo je Itar-Tas iz Suhumija.

Predsednici Ahbazije i Južne Osetije, Sergej Bagapš i Eduard Kakojti i danas su pozvali međunarodnu zajednicu da odustane od politike dvostrukih standarda i prizna nezavisnost te dve tvorevine.

"Abhazija i Južna Osetija imaju više političko-pravnih osnova za priznanje nezavisnosti nego Kosovo", rekao je Kakojti. "Pozivamo međunarodnu zajednicu da odustane od politike dvostrukih standarda i prizna nezavisnost Abhazije i Južne Osetije. Za nas je situacija sa priznanjem Kosova predsedan i sve priče o jedinstvenosti tog slučaja su neosnovane", rekao je Bagapš.

Prvi zamenik predsednika spoljnopolitičkog odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Leonid Slucki najavio je danas da će deputati 13. marta razmotriti pitanja na teritoriji Zajednice Nezavisnih Država, dodajući da će jedna tema biti obraćanje Abhazije i Južne Osetije Rusiji za priznanje nezavisnosti. Prema njegovim rečima, na zasedanje su pozvani predsednici parlamenata Abhazije i Južne Osetije - otcepljenih od Gruzije, kao i Pridnjestrovlja, otcepljenog od Moldavije.

Slucki je, međutim, rekao da Moskva "ne dovodi u sumnju teritorijalnu celovitost Gruzije" i dodao da Rusija neće oponašati "kosovski presedan". "Rusija nema za sada planove priznanja Abhazije i Južne Osetije", rekao je ruski parlamentarac, ističući, međutim, da "ukoliko Gruzija pokuša da reši abhasko i južnoosetijsko pitanje silom, situacija će se kardinalno izmeniti".

"Isto se odnosi i na planove Tbilisija o stupanju u NATO", naglasio je Slucki.

Funkcioner Dume je rekao da jučerašnje istupanje Rusije iz režima sankcija ZND prema Abhaziji "nije simetričan odgovor (Rusije) na jednostrano proglašenje Kosova", već da je ta odluka motivisana "teškim ekonomskim stanjem" u Abhaziji i da predstavlja "pružanje pomoći radi izbegavanja humanitarnih problema".

U bivšem Sovjetskom Savezu Abhazija je imala status autonomne republike, a Južna Osetija autonomne oblasti u okviru Gruzije i obe su posle referenduma proglasile nezavisnost. U aprilu 1990, Gruzija se otcepila od SSSR-a, a posle pola godine Južna Osetija se otcepila od Gruzije. Čim su posle oružanih sukoba sa gruzijskom vojskom u Južnu Osetiju ušle mirovne snage, koje se i sada tamo nalaze, nezavisnost je 1992. godine proglasila Abhazija, u kojoj su takođe izbili krvavi sukobi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.