Izvor: B92, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Abhazija je suverena država"

Moskva, Suhumi -- Abhazija je nezavisna i suverena država, koja nema nikakve veze sa ujedinjavanjem Gruzije, izjavio je predsednik te republike.

Predesnik otcepljene gruzijske republike Abhazije, Sergej Bagapš je to rekao komentarišući izjavu predsednika Gruzije da će do kraja svog mandata ujediniti Gruziju "mirnim putem". "Neka (predsednik Gruzije) Mihail Sakašvili ujedinjava Gruziju od reke Inguri nadalje, u dubinu svoje teritorije, do granice sa Jermenijom i Azerbejdžanom", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Bagapš, preneli su ruski mediji.

"Kao dobri susedi, možemo samo da pozdravimo ako Sakašvili konačno ne rasturi svoju zemlju", rekao je predsednik otcepljene autonomne republike, koja je formalno u sastavu Gruzije.

"Mi želimo da živimo u miru i slozi sa svojim susedima ali je to teško, s obzirom da je Gruzija podigla terorizam na nivo državne politike", rekao je predsednik nepriznate Abhazije, koja danas obeležava Dan nezavisnosti.

Pre 14 godina okončan je jedan od najkrvavijih sukoba na postsovjetskom prostoru, gruzijsko-abhaski rat, koji je tokom 413 dana trajanja odneo više od 13.000 života Gruzina, Ahbaza i žitelja Abhazije drugih nacionalnosti i prinudio oko 300.000 ljudi da napusti svoje kuće.

Bagapš je rekao da se protiv Abhazije "sistematski koriste terorističke grupe, diverzanti i plaćene ubice", dodajući da je Suhumi spreman za "svaki razvoj događaja".

Pre 10 dana se na granici Abhazije i Gruzije desio incident, kada su, kako tvrdi predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin, gruzijski vojnici upali na poligon antiterorističkog centra na abhaskoj teritoriji i prvo ranili, a potom "hicem u glavu i nožem" ubili dvojicu ruskih instruktora.

Sakašvili je, međutim, optužio Rusiju za mešanje u konflikt, pitajući "šta je radio ruski pukovnik u gruzijskim šumama" i ponovo zatražio da se izmeni pregovarački format za Abhaziju - "Grupa prijatelja generalnog sekretara UN za Gruziju" u kojoj je i Rusija, i da se na otcepljenu teritoriju dovedu "nezavisni mirovnjaci" umesto kontingenta Zajednice Nezavisnih Država, u kojem su ruski vojnici.

Na obeležavanju Dana nezavisnosti u Suhumiju prisutni su danas i predsednik ruskih komunista Genadij Zjuganov i lider partije Narodni savez Sergej Baburin, kao i predstavnici komiteta Državne dume za pitanja veterana i kozačkih jedinica iz Rusije.

Ratni veterani su na zgradu vlade Abhazije, koja je u ratu septembra 1993. potpuno spaljena, postavili abhasku zastavu od 500 kvadratnih metara, koja se vidi iz svih delova Suhumija, glavnog grada Abhazije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.