Izvor: RTS, 08.Jul.2022, 16:52

Abe ubijen oružjem izrađenim 3D štampačem, motiv još uvek nejasan

Oružje koje je upotrebio atentator na bivšeg premijera Japana Šinza Abea kućne je izrade i napravljeno je od metala i drveta. Sumnja se da je izrađeno 3D štampačem, saopštila je policija. Prilikom pretresa kuće osumnjičenog policija je pronašla nekoliko eksplozivnih naprava i oružje slično onome kojim je ubijen Šinzo Abe.
Iako konkretni motivi ubistva bivšeg japanskog premijera Šinza Abea još nisu u potpunosti rasvetljeni, Tecuja Jamagami, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je uhapšen odmah posle atentata, priznao je policiji da je, ranije, izradio više komada oružja i eksploziva.

Jamagami, koji je japansku ratnu mornaricu napustio 2005. godine, nije pokušavao da pobegne sa mesta zločina, priznao je da je pucao u bivšeg premijera Abea iz oružja kućne izrade.
Na fotografijama sa mesta atentata vide se dva metalna cilindra povezana crnom samolepljivom trakom. Policija isputuje da li je to oružje bilo napunjeno patronama za lovačko oružje ili municijom kućne izrade. U toku je analiza metalnih fragmenata prikupljenih na mestu atentata.
Policija je tokom pretresa njegove kuće pronašla nekoliko eksplozivnih naprava i više komada oružja sličnog onome koje je korišćeno u napadu na Abea, prenose lokalni mediji.
Broj ubistava vatrenim oružjem u Japanu, zemlji u kojoj živi 126 miliona ljudi, retko prelazi 10 godišnje.
Ubistvo Abea nije politički motivisanoJapanska policija je saopštila da je, tokom ispitivanja, Jamagami rekao da ubistvo bivšeg premijera "nije politički motivisano", već da je bio ljut na Abea jer je bio "član neimenovane organizacije".

Veruje da je osumnjičeni do mesta na kojem je pucao na Abea stigao vozom, ali nisu precizirali koliko je dugo Jamagami čekao bivšeg premijera.
Istragom će takođe biti obuhvaćeno i Abeovo obezbeđenje, odnosno da li su telohranitelji pravilno reagovali pre i tokom ubistva.
Javni servis NHK citirao je Jamagamija koji je policiji navodno rekao da je bio nezadovoljan Abeom i da je želeo da ga ubije.
Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je nakon što je na njega pucano dok je držao predizborni govor u gradu Nari.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ABE UBIJEN ORUŽJEM IZRAĐENIM 3D ŠTAMPAČEM? Novi detalji atentata na bivšeg premijera - JEDNA STVAR i dalje nejasna!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022

Prilikom pretresa kuće osumnjičenog policija je pronašla nekoliko eksplozivnih naprava i oružje slično onome kojim je ubijen Šinzo Abe...Oružje koje je upotrebio atentator na bivšeg premijera Japana Šinza Abea kućne je izrade i napravljeno je od metala i drveta. Sumnja se da je izrađeno 3D...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.