Abe: Japan želi da reši teritorijalni spor sa Rusijom

Izvor: RTS, 29.Apr.2017, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abe: Japan želi da reši teritorijalni spor sa Rusijom

Konstruktivan angažman Rusije od suštinskog je značaja za rešavanje glovalnih izazova, smatra premijer Japana Šinzo Abe.
"Mirovni sporazum između Japana i Rusije još nije zaključen, čak iako je 70 godina prošlo od završetka Drugog svetskog rata. To je krajnje neobična situacija", rekao je Abe  u Londonu, gde se sastao sa britanskom premijerkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Terezom Mej.

Abe smatra da je "konstruktivan angažman" Rusije od suštinskog značaja za rešavanje globalnih izazova, preneo je Rojters.
"Moja je namera da se nastavi dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kako bi se koordinisalo u vezi sa ovim izazovima", rekao je Abe.
Odluka Severne Koreje da testira interkontinentalnu balističku raketu predstavlja veliku pretnju po Japan, rekao je Abe.
"Uprkoj snažnim upozorenjima međunarodne zajednice, Severna Koreja je danas sprovela svoj test balističke rakete. To je velika pretnja po našu zemlju. To je neprihvatljivo. Snažno osuđujemo takve činove", rekao je Abe novinarima u Londonu, prenosi Rojters.
Rusija i Japan, inače, nisu potpisali zvaničan mirovni sporazum na zavrešetku Drugog svetskog rata zbog sporazuma oko Kurilskih osrtva, koja su pod upravom Rusije od kraja tog rata.
Ova ostrva Japanci zovu Severnim teritorijama, a Rusi Južnim Kurilima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Abe: U saradnji između Rusije i Japana kriju se beskrajne mogućnosti

Izvor: RuskaRec.ru, 29.Apr.2017

„Mirovni sporazum između Rusije i Japana još uvek nije potpisan, 70 godina posle završetka Drugog svetskog rata. To je vrlo neobična situacija. Beskrajne mogućnosti kriju se u saradnji između Rusije i Japana", izjavio je Abe na konferenciji za novinare u Londonu.. Po njegovim rečima „konstruktivna...

Nastavak na RuskaRec.ru...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.