Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas uveo vanredno stanje

Gaza -- Palestinski predsednik i vođa Fataha Mahmud Abas raspustio večeras vladu i proglasio vanredno stanje na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Abasov pomoćnik Abdel Rahim izjavio je na konferenciji za novinare da palestinski predsednik namerava da formira novu vladu i da će se raspisati izbore kada to okolnosti budu dozvolile. Rahim je rekao da je Abas o svojoj odluci da uvede vanredno stanje već obavestio vlade SAD, Egipta i Jordana.

Međutim vođe Hamasa kasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << večeras odbacili su saopštenje palestinskog predsednika o vanrednom stanju i raspuštanju vlade.

Agencija Asošijeted pres je prenela da su pripadnici Hamasa večeras preuzeli kontrolu nad zgradom u kojoj je sedište Službe za nacionalnu bezbednost u gradu Gazi. Ta služba je bila pod kontrolom Fataha.

Ranije danas borci radikalnog islamskog pokreta Hamas, zauzeli su dva od četiri glavna komandna centra umerenijeg pokreta Fatah. Time je Hamas gotovo u potpunosti preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze.

Očevici navode da pripadnici Hamasa ubijaju suparnike na ulici po kratkom postupku.

Sukob se nastavlja uprkos dogovoru palestinskog predsednika Mahmuda Abasa (Al Fatah) i premijera Ismaila Hanijea (Hamas) da se krvoproliće okonča.

Ukoliko Hamas preuzme punu kontrolu nad pojasom Gaze, a Fatah ojača pozicije na zapadnoj obali reke Jordan, dovodi se u opasnost mogućnost stvaranje nezavisne palestinske države.

Inače, Abas je danas ranije predložio i da međunarodne snage uspostave mir u Gazi.

U vezi s tim još nije doneta nikakva odluka, ali UN razmatraju tu mogućnost, kaže Ban Ki Mun, generalni sekretar: "Tu ima mnogo stvari koje treba da razmotrimo i ako odlučimo da međunarodne snage budu prisutne u pojasu Gaze, još uvek nije jasno gde bi one bile razmeštene i koja bi bila njihova misija. Telefonom sam razgovarao sa predsednikom Abasom i on je pokrenuo to pitanje. I izraelski premijer Olmert je takođe pokrenuo isto pitanje. Ipak, moramo da još detaljnije razgovaramo o tome sa zemljama koje su zainteresovane za taj problem,” kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.