Abas traži pomoć od Arapa

Izvor: B92, 09.Dec.2012, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas traži pomoć od Arapa

Doha -- Palestinski predsednik Mahmud Abas apelovao je na arapske zemlje da mu obezbede veliku finansijsku pomoć, nakon gubitka od 100 miliona dolara mesečno u budžetu.

Manjak je rezultat nove kaznene mere Izraela nakon priznanja palestinske državnosti u UN.

Abas je na sastanku Arapske lige (AL) u glavnom gradu Katara, Dohi, kritikovao Izrael zbog odluke da zadrži novac od poreza i carina koje ubira u ime Palestinske uprave (PU).

On je rekao da Izrael nema pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na palestinski novac i da će takav potez naterati Palestince da formulišu novu strategiju u znak odgovora.

"Mi smo u stanju kolapsa sada. Ne možemo da isplatimo naše plate. Tako da vi morate da ponudite zaštitnu mrezu. Da li se slažete, jeste li posvećeni i koliko će te obećati?" rekao je Abas, istakavši: "Moramo znati vašu poziciju ubrzo".

Abas, vođa Fataha, se suočava s dodatnim pritiskom nakon što je rivalskom Hamasu obećana pomoć katarskog emira još u oktobru, navodi AP.

Prošle nedelje je palestinski premijer Salam Fajad pozvao bogate arapske zemlje da pošalju 240 miliona dolara mesečno kako bi palestinska vlada na Zapadnoj obali mogla da funkcionšse.

Od osnivanja 1994. godine, PU je uvek teško isplaćivala svoje račune zbog izraelskih ograničenja, kao i sopstvene neefikasnosti i korupcije.

Izrael će iskoristiti 100 miliona dolara da isplati dugove koje palestinska vlada duguje prvenstveno izraelskoj električnoj kompaniji.Iako na sastanku u Dohi nije bilo javnih obećanja, palestinski zvaničnici su rekli da su ohrabreni planovima AL da se oformi specijalni komitet kako bi se rukovodilo budućim pregovorima s Izraelom.

Palestinska agencija "Maan" je citirala Abasa koji je rekao da "kad god je Izrael uznemiren bilo kim u svetu, zadržava palestinski novac, a nema pravo na to".

Abas je takođe osudio odluku Izraela da nastavi širenje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji, a posebno u kontroverznom koridoru E1 koji povezuje veliko jevrejsko naselje Maale Adumim i Jerusalim.

Palestinski predsednik je rekao da ta zemlja mora zaustaviti izgradnju naselja kako bi se obnovili pregovori. On je takođe kazao da Hamas i Fatah žele da prevaziđu svoje razlike.

"Pomirenje nam je drago i da ujedinimo naš narod, posebno u sadašnjem trenutku kada govorimo o palestinskoj državi i o dobijanju nečeg novog", rekao je Abas, ali je naglasio i potrebu pregovora s Izraelom.

"Ako stavimo na stranu pregovarački sto alternativa će biti rat. Jesmo li spremni za rat?Ja kažem ne", istakao je palestinski predsednik.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Abas apelovao na finansijsku pomoć Arapa

Izvor: Blic, 10.Dec.2012, 02:00

Palestinski predsednik Mahmud Abas apelovao je juče na arapske zemlje da mu obezbede veliku finansijsku pomoć, kako bi se nadoknadio novi manjak od 100 miliona dolara mesečno u budžetu, kao rezultat nove kaznene mere Izraela nakon priznanja palestinske državnosti u UN...Abas je na sastanku Arapske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.