Abas se sastao sa liderom Hamasa

Izvor: B92, 09.Jan.2013, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas se sastao sa liderom Hamasa

Kairo -- Palestinski predsednik Mahmud Abas i lider ekstremističkog Hamasa Haled Mašal razgovarali su danas u Kairu o sporazumu o primirju.

Odnosi dve palestinske organizacije su se poboljšali u poslednje vreme.

Sastanak Abasa i Haleda je poslednji od mnogih pokušaja da se premosti jaz između rivalskih palestinskih organizacija, ali i dalje ostaju mnoge prepreke dogovoru, pre svega pitanje kakav stav zauzeti prema Izraelu.

U prethodnih nekoliko godina propalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je više rundi pregovora o pomirenju koji su za cilj imali podelu vlasti na palestinskim teritorijama. Zvaničnik upoznat s razgovorima je rekao da ne očekuje bitan napredak na sastanku u Abasovoj rezidenciji u Kairu.

Taj zvaničnik je rekao da će Abas pozvati sve palestinske frakcije da kasnije u Kairu održe sastanak o pomirenju.

Abasov pokret Fatah i Hamas su u sukobu otkada su pripadnici Hamasa preuzeli potpunu kontrolu nad Gazom 2007. i proterali snage lojalne Abasu. Od tada Palestinska uprava, s Abasom na čelu, vlada Zapadnom obalom, a Hamas pojasom Gaze.

Posle mnogih neuspelih pokušaja prevazilaženja razlika, Fatah i Hamas su nastojali da iskažu jedinstvo tokom sukoba Hamasa s izraelskim snagama u novembru i potonjim akcijama Palestinske uprave u Ujedinjenim nacijama kojima je Palestini promenjen status s "entiteta" na "državu".

Ranije danas, Abas i Mašal su se zasebno sastali s egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem, koji je bio član Muslimanske braće, fundamentalističke islamske grupe iz koje je nastao i Hamas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.