Izvor: Politika, 16.Sep.2011, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas potvrdio zahtev za puno članstvo Palestine u UN

– Idemo u Ujedinjene nacije da tražimo naše legitimno pravo, da dobijemo puno članstvo za Palestinu u toj organizaciji. Idemo u Savet bezbednosti", izjavio je Mahmud Abas u televizijskom obraćanju Palestincima, što je naišlo da buran aplauz prisutnih palestinskih lidera

TEL AVIV, RAMALA – Palestinski predsednik Mahmud Abas potvrdio je danas da će tražiti puno članstvo u Ujedinjenim nacijama na zasedanju Generalne skupštine sledeće sedmice, istakavši da želi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << delegitimiše okupaciju, a ne Izrael, zahtevajući državnost u svetskoj organizaciji.

"Što se tiče drugih opcija, nismo još doneli odluku o njima", dodao je Asbas, nedelju dana pre najavljenog govora u Generalnoj skupštini UN.

Pominjući te neodređene opcije, Abas je, kako se čini,ostavio prostora za manevar, navodi Asošiejted pres. On je takođe rekao da se potezom u UN neće okončati okupacija Izraela i upozorio na to da ne treba imati velika očekivanja.

" Nećemo da podižemo očekivanja, govoreći da ćemo doći nazad sa punom nezavisnosću", kazao je Abas.

"Ono što ću odneti u UN biće patnje i brige našeg naroda koje traju više od 63 godine života pod okupacijom", kazao je palestinski lider, naglasivši da Palestinci, kao svaka druga nacija, zaslužuju nezavisnost i žele granice zasnovane na onima pre rata 1967. sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

I Izrael i SAD se oštro protive takvom potezu, tvrdeći da palestinska država može biti stvorena samo u direktnim pregovorima.

Vašington je najavio da će staviti veto na rezoluciju o državnosti u SB i neki američki političari su najavili obustavu pomoći Palestincima, koja iznosi oko 500 miliona dolara godišnje, ako ne odustanu od tih nastojanja.

Ako SAD stave veto, Palestinci će se obratiti GS, gde mogu dobiti status države posmatrača od nižeg statusa entiteta posmatrača, što će im omogućiti pristup drugim međunarodnim telima kao što je Međunardni krivični sud, podseća Rojters.

U njemu mogu tužiti Izrael za dugotrajnu okupaciju.

Abas je objasnio da želi da palestinska država bude priznata na čitavoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze, naglasivši da će to onda omogućiti Palestincima da se vrate pregovorima s Izraelom.

On je rekao da svaki narodni protest za inicijativu u UN treba da bude miran.

Izrael, međutim, strahuje da će izbiti nasilje širom Zapadne obale i stavlja svoje snage u visoku pripravnost.

Abas se u govoru osvrnuo i na sporazum o pomirenju i jedinstvu Palestinaca, odnosno između svog umerenijeg Fataha i islamističkog Hamasa, rekavši da nema ničeg boljeg on nacionalnog jedinstva Zapadne obale i pojasa Gaze i najavivši da će nastojati da se ono održi, iako zapravo još ne postoji.

Podsetio je i na izveštaj Svetske banke u kome se hvali izgradnja državnih institucija na Zapadnoj obali, ocenivši da je to jaka osnova za zahtev za priznanje.

Abas je istakao da odluka o zahtevu UN nije unilateralna deklaracija, već korak u dobrom pravcu iz koga će proisteći dalji razgovori kako bi se postiglo konačno rešenje o državnosti.

Tanjug

objavljeno: 16.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.