Izvor: B92, 07.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas na liturugiji u Vitlejemu

Vitlejem, Moskva -- Palestinski predsednik prisustovao je prošle noći ponoćnoj liturgiji u Crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu na Zapadnoj obali.

Tu se prema hrisćanskom verovanju rodio Isus Hristos. Proslava Bozića po julijanskom kalendaru, započeta u nedelju, nastavljena je danas u prisustvu lokalnih Palestinaca i posetilaca iz inostranstva, brojnijih nego ranijih godina zbog izraelsko-palestinskog nasilja.

Povodom Božića koji se slavi po gregorijanskom kalendaru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 25. decembra, Mahmud Abas je takođe došao iz Ramale u Vitlejem, idući tako stopama svog prethodnika Jasera Arafata.

I Abas je musliman, kao što je bio i Arafat, ali je redovno dolazio u crkvu Hristvog rođenja povodom Božića kako bi istakao jedinstvo palestinskih hrišćana i muslimana.

Patrijarh Jerusalima se najpre pomolio u pećini gde se, prema predanju, rodio Isus, a zatim nastavio liturgiju u crkvi pred stotinama palestinskih hrišćana i hodočasnika.

U božićnoj poslanici, koji su potpisali i ostali crkveni velikodostojnici, Teofil III je apelovao na slobodu i kraj okupacije.

Podsetio je na separacioni zid koji Izrael podiže prema Zapadnoj obali kako bi se odvojio od Palestinaca, istakavši da su time palestinske gradovi, uključujući i Vitlejem, pretvoreni u veliki zatvor.

Patrijarsi su ujedno apelovali na mir za svakog u Svetoj zemlji bez obzira da li je hrišćanin, musliman, Jevrejin ili Druz, Palestinac ili Izraelac.

Pravoslavni Rusi slave Božić

Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij Drugi čestitao je svim pravoslavnim vernicima Božić, pozivajući ih na "iskrenu veru, žarku i istinsku ljubav" prema svim ljudima.

Predsednik države Vladimir Putin prisustvovao je Božićnoj liturgiji u Velikom Ustjugu, u centru Rusije. To mesto je poznato i po takozvanoj zvaničnoj rezidenciji ruskog Deda Mraza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.