AUSTRALIJA PROTERUJE IZRAELSKOG DIPLOMATU

Izvor: Kurir, 24.Maj.2010, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AUSTRALIJA PROTERUJE IZRAELSKOG DIPLOMATU

KANBERA/TEL AVIV - Australija je odlučila da protera izraelskog diplomatu pošto je dobila dokaze da je izraelska obaveštajna služba bila umešana u falsifikovanje australijskih pasoša koje su koristili osumnjičeni za ubistvo visokog funkcionera Hamasa u Dubaiju u januaru, saopštila je vlada u Kanberi.

Ministar spoljnih poslova Australije Stiven Smit izjavio je da je istraga pokazala da je izraelska obaveštajna služba nesumnjivo falsifikovala četiri australijska pasoša, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su koristili osumnjičeni za ubistvo Mahmuda al-Mabhuha u januaru u hotelskoj sobi u Dubaiju, preneo je Rojters.

"To nije prijateljska akcija", rekao je Smit u australijskom parlamentu. "Nijedna vlada ne može da toleriše zloupotrebu pasoša, naročito kada to čini neka strana vlada." "Tako nešto nismo očekivali od zemlje s kojom imamo tako bliske prijateljske odnose", napomenuo je on.

Vlada u Kanberi je, prema njegovim rečima, zatražila od službenika izraelske ambasade u Australiji da napusti zemlju u roku od nedelju dana. "Ta odluka je doneta s tugom, a ne iz besa", naglasio je šef australijske diplomatije. "Odluka je donesena iz interesa nacionalne bezbednosti... i kako bi državljani Australije bili zaštićeni u inostranstvu." Jedan od istaknutih lidera Hamasa, Mahmud al-Mabhuh, ubijen je u januaru u hotelskoj sobi u Dubaiju.

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštile su imena ljudi osumnjičenih da su bili deo ekipe koja je pratila i ubila Palestinca i navele da su osumnjičeni koristili lažne britanske, irske, francuske, nemačke i australijske pasoše za ulazak u Emirate. Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman rekao je u februaru da nema dokaza koji povezuju njegovu zemlju sa ubistvom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.