APOKALIPSA JE POČELA!

Izvor: Kurir, 12.Okt.2011, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APOKALIPSA JE POČELA!

Drevni južnoamerički narod Maje u dan je predvideo jučerašnji potpuni kolaps na planeti, kada je došlo do pada bežičnog interneta i mobilne telefonije! Naime, u kalendaru Sunčevih aktivnosti, prema kojima su Maje zasnivale svoja proročanstva ...

BEOGRAD - Armagedon!

Drevni južnoamerički narod Maje u dan je predvideo jučerašnji potpuni kolaps na planeti, kada je došlo do pada bežičnog interneta i mobilne telefonije! Naime, u kalendaru Sunčevih aktivnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prema kojima su Maje zasnivale svoja proročanstva, 11. oktobar 2011. godine je dan kad je Zemlju trebalo da zapljusne jak talas zračenja sa Sunca, koji bi izazvap teške posledice.

Pad „blekberija“

A juče je u polju bežičnih komunikacija bio potpuni kolaps. Veliki broj korisnika mobilnih telefona i interneta širom planete, a pre svega u Evropi, nije mogao da šalje i prima poruke. Posebne poteškoće imali su korisnici telefona „blekberi“, koji nisu imali pristup društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i Mesindžer. I SMS poruke korisnika u Srbiji odlazile su sa zakašnjenjem, isto tako sa zakašnjenjem su ih korisnici „blekberija“ primali.

Odmah se oglasila kompanija RIM, koja proizvodi „blekberi“, rekavši da je došlo do problema u primanju i slanju mejlova na njihovim mobilnim telefonima. Ona se izvinila korisnicima, ali nije precizirala uzrok ovog kolapsa.

Samo bežični

Stručnjaci za informatiku i elektronske komunikacije potvrdili su da je kolaps bežičnih komunikacija direktna posledica pojačane radijacije izazvane erupcijama na Suncu.

Đuro Vojinović, direktor Centra za informatiku i elektronsko poslovanje u Privrednoj komori Srbije, kaže da povećano Sunčevo radioaktivno zračenje može da škodi bežičnim uređajima za komunikaciju, ali da neće izazvati nikakvu veliku pometnju jer najosetljiviji sektori, poput avio-saobraćaja, imaju adekvatnu zaštitu.

- Pojačano zračenje može da ometa radio i TV signale, mobilnu telefoniju, bežični internet i ostale bežične uređaje za komunikaciju. Te smetnje se mogu javiti u vidu šuštanja, većeg magnetisanja, ali ne očekujemo da bi pojačana aktivnost Sunca mogla da dovede do uništenja tih sistema - kaže Vojinović i dodaje da svi ti sistemi koji su osetljivi u bezbednosnom smislu imaju rezervne žičane uređaje u vidu žičanih vodova, pa ne postoji opasnost od velikih havarija.

Šta li će tek biti?!

Jučerašnja solarna oluja poslednja je za 2011. godinu, ako je verovati Majama. One u svom kalendaru za 2012. godinu predviđaju još jakih zračenja sa Sunca, a poslednja će biti toliko jako da će izazvati - kraj sveta! Šta to po Majama tačno znači, ostaje nam da vidimo.

Solarne oluje za

2012. godinu (po Majama)

> 6. januar > 3. april

> 29. jun > 26. septembra

Maje kao NASA!

Zanimljivo je da se proročanstvo Maja skoro poklapa s proračunima NASA da će 2013. godine završiti period mirovanja Sunca, o čemu je Kurir već pisao. Stručnjaci NASA izračunali su da će povećana radijacija izazvati nezapamćen haos na planeti. Na udaru će biti svi telekomunikacioni uređaji, sva elektronika, saobraćaj, ali i industrija, pa i vojska. Udar sa Sunca će biti toliko jak da bi se moglo desiti da cela planeta ostane bez struje, tvrde u NASA.

Jeličić: Biće problema

Milan Jeličić, sekretar Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, kaže da Sunce u toku eksplozije izbacuje sunčev etar, koji sadrži veliku količinu alfa čestica, koje mogu da ometaju rad elektronskih uređaja na zemlji.

- Alfa čestice su jezgra kalijuma, protona i elektrona koje zemljino elektromagnetno polje zarobi, i to može da ugrozi tok elektrona i dovede do pojačanog intenziteta struje i paljenja transformatora. To se dešavalo u Kanadi i u područjima visoke geografske širine na Severnom i Južnom polu. Pojačana aktivnost Sunca koja će se dogoditi tokom 2012. i 2013. godine može dovesti do takvih problema, ali ne u našoj zemlji - kaže Jeličić.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Drevne Maje predvidele tačno u dan kolaps komunikacija

Izvor: Vesti-online.com, 13.Okt.2011, 00:41

Drevni južnoamerički narod Maje u dan je predvideo je jučerašnji potpuni kolaps na planeti, kada je došlo do pada bežičnog interneta i mobilne telefonije! Naime, u kalendaru Sunčevih aktivnosti, prema kojem su Maje zasnivale svoja proročanstva, 11. oktobar 2011. godine je dan kada je Zemlju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.