AL KAIDA ZAPALILA KAIRO!

Izvor: Kurir, 09.Maj.2011, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AL KAIDA ZAPALILA KAIRO!

KAIRO - Gore crkve u Egiptu! Nije se dugo čekalo na odgovor Al Kaide, tvrde pojedini politički analitičari! Ovog puta nije izveden klasični teroristički napad, već je isprovociran verski sukob između muslimana i Kopta!

KAIRO - Gore crkve u Egiptu!

Nije se dugo čekalo na odgovor Al Kaide, tvrde pojedini politički analitičari!

Ovog puta nije izveden klasični teroristički napad, već je isprovociran verski sukob između muslimana i Kopta! >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

U sukobu u egipatskoj prestonici Kairu poginulo je 12, a ranjeno 190 ljudi, od čega 11 kritično. Zapaljene su i dve crkve, saopštili su lekari i bezbednosni zvaničnici.

Do sukoba je došlo u subotu, nakon što su muslimani napali koptsku crkvu u predgrađu Kaira Imbabi da bi, navodno, „oslobodili hrišćanku koja je tu držana protiv svoje volje jer želi da pređe u islam“, prenela je agencija AFP.

Prema rečima jednog sveštenika, najmanje petoro poginulih su Kopti, koji su ubijeni kad su „siledžije i muslimanski fundamentalisti pucali na njih“.

Policija je na mesto sukoba stigla u oklopnim vozilima i ispalila više hitaca u vazduh, dok su hrišćani i muslimani bacali kamenje jedni na druge.

Kopti su se „zakačili“ s policijom, optužujući je da ne čini dovoljno da bi ih zaštitila.

Na drugom kraju Imbabe muslimani su bacili „Molotovljeve koktele“ na drugu crkvu i zapalili je, rekli su policijski zvaničnici, navodeći da je vatra ugašena.

Egipatski muftija Ali Goma osudio je sukobe naglasivši da predstavljaju „poigravanje s egipatskom nacionalnom bezbednošću“.

Izazov za vojne vlasti

Sukob predstavlja još jedan izazov za vojne vlasti Egipta, koje nastoje da vrate red i zakon nakon što je predsednik Hosni Mubarak svrgnut s položaja u februaru posle narodne pobune, ocenio je Rojters.

U Egiptu ima 80 miliona stanovnika, a oko 10 odsto čine Kopti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.