AK-12: Automat budućnosti?

Izvor: Vostok.rs, 12.Jun.2012, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AK-12: Automat budućnosti?

12.06.2012. -

Automat Kalašnjikov i dalje ostaje glavno streljačko oružje ruske armije. Nova verzija oružja – model AK-12, bio je predstavljen ovih dana u podmoskovskom Solnečnogorsku.

Konstruktori Ižmaša (koncert Iževska fabrika mašinogradnje) uspeli su bitno da poboljšaju parametre autmata, adaptiravši ga prema savremenim uslovima vođenja borbe, pri tome sačuvavši jedinstvene karakteristike automata Kalašnjikov, rekao je u intervjuu za radiokompaniju Glas >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Rusije glavni urednik lista Nacionalna odbrana Igor Korotčenko:

U njemu su uzeta u obzir nova konstruktorsko-tehnološka rešenja. On će biti funkcionalniji i omogućiće da se postigne glavni zahtev prema savremenom streljačkom naoružanju – da se poveća domet i osigura velika grupisanost paljbe. Novi automat će biti isporučen svim odredima Oružanih snaga RF i trupama specijalne namene.

Novi automat se pre svega odlikuje neobičnom modulnom konsturkcijom koja će omogućiti da se napravi oko 20 modifikacija sreljačkog naoružanja civilne i vojne namene s mecima kalibra od 5,45 do 7,26 milimetara. Upravljanje AK-12 može da se vrši jednom rukom, na njemu može da se postavlja dodatna oprema – optički nišani, merači daljine, bacači granata. Među drugim inovacijama su cevi koje mogu da se menjaju i osiguravaju tri režima paljbe, novi mehanizam za okidanje.

Igor Korotčenko je saopštio da su prilikom razrade AK-12 korišćenje najnovije tehnologije u oblasti porkića i materijala, a preko 10 novih tehničkih rešenja nadalje će biti uvedeni i patentovani prilikom izgrade različitih modela automata Kalašnjikova, govori vojni analitičar Viktor Baranec.

Naši automati uvek su osvajali svetske nagrade, a automat Kalašnjikov odavno je postao svetska legenda. Automat pretnodne verzije AK-74 bio je proizveden u 50 miliona primeraka. Kupilo ga je preko 50 zemalja. Takva sudbina očekuje i AK-12, uveren sam u to.

Fabričke probe novog automata treba da budu završene do kraja 2012. godine, a 2013. on treba da bude poslat na državna ispitivanja. Posle toga novi AK-12 će biti uključen u naoružanje ruske armije i pušten u serijsku proizvodnju.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.