Izvor: B92, 02.Sep.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI: Irak da prestane s egzekucijama

Bagdad -- Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel pozvala Irak da obustavi izvršenje smrtnih kazni.

Ta organizacija je navela da je većina smrtnih kazni izrečena na suđenjima koja nisu zadovoljavala standarde pravičnih sudskih procesa. Prema AI, veruje se da u Iraku trenutno najmanje 1.000 ljudi čeka na izvršenje smrtne kazne.

U izveštaju se navodi i da iračka vlada ne pokazuje dovoljnu transparentnost kada se radi o osudama na smrt. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

AI je došao do podatka da su čak 194 smrtne kazne izvršene otkako je ona ponovo uvedena u avgustu 2004. Međutim, ta organizacija veruje da je taj broj veći, upravo zato što su egzekucije obavijene velom tajni.

Zamenik ministra pravde Buš Ibrahim rekao je da ne može da komentariše podatke koje je izneo AI.

On je instituciju smrtne kazne branio time da je irački sudovi propisiju samo za osuđene "teroriste koji su ugrozili živote nevinih i civila".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.