ABIDŽAN POD OPSADOM POBUNJENIKA

Izvor: Kurir, 31.Mar.2011, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ABIDŽAN POD OPSADOM POBUNJENIKA

ABIDŽAN - Pobunjenici koji se bore da na vlast dođe Alasane Utara, demokratski izabrani predsednik, počeli su opsadu Abidžana, najvažnijeg grada u Obali Slonovače, pošto su prethodno veče zauzeli ključnu luku.

Radio UN javio je da je osvojena luka San Pedro, 300 kilometara zapadno od Abidžana. U Abidžanu su pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekoliko četvrti na severu grada a osvojili su i zatvor odakle su svi zatvorenici oslobođeni, tvrdi jedan od njihovih komandanata a prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << agencija Asošiejted pres.

Od početka svoje ofanzive u ponedeljak, pobunjenici su osvojili na desetine gradova, među njima i luku San Pedro, odakle se izvozi kakao jedan od najvažnijih proizvoda Obale Slonovače. Pre San Pedra osvojen je i Jamusukro, glavni grad zemlje. Tamo su pobunjenici lako došli do pobede a narod ih je pozdravio na ulicama. Ipak postoje strahovanja da se vojska, koju uglavnom kontroliše bivši predsednik Loren Gbagbo, pregrupiše.

Utare je u svetu priznati predsednik Obale Slonovače pošto je u novembru 2010. pobedio na izborima. Trenutno nije poznato gde se nalazi Utara, koji je mesecima prebivao u hotelu Golf u Abidžanu gde su ga čuvale mirovne snage Ujedinjenih nacija. Gbagbou međutim ne želi da se odrekne funkcije. Oko milion ljudi je do sada moralo da napusti svoje domove zbog borbi. Od početka izbora poginule su najmanje 462 osobe.

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom su određene sankcije poraženom predsedničkom kandidatu u Obali Slonovače Loranu Gbagbou i njemu bliskim ljudima, zbog njegovog odbijanja da preda vlast međunarodno priznatom predsedniku Obale Slonovače Alasanu Uatari.

Savet bezbednosti UN, u rezoluciji 1975, prvi put direktno kaže da Gbagbo treba da ustupi vlast Uatari kojeg UN i sve zemlje sveta priznaju kao pobednika predsedničkih izbora od novembra prošle godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.