Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 17:21

Влада определила 70 милиона динара за грађане чији су стамбени објекти уништени у поплавама

Влада Србије определила је 70.000.000 динара бесповратне помоћи за грађане чији су стамбени објекти тешко оштећени у поплавама током маја и јуна.
Влада Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању државног програма помоћи и обнове порушених >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << породичних стамбених објеката услед поплава у мају и јуну 2023. године.

На основу евиденција јединица локалне самоуправе, на територији 56 јединица локалне самоуправе, према до сада прелиминарно прикупљеним подацима, утврђено је да је 20 породичних стамбених објеката разврстано у шесту категорију оштећења у складу са Упутством о јединственој методологији за процену штете од елементарних непогода.
Самим тим неопходно је пружити конкретну помоћ угроженом становништву у виду доделе бесповратних новчаних средстава. За решавање овог проблема Влада је определила 70.000.000 динара.
Унапређење положаја особа са инвалидитетом  Чланови Владе усвојили су Акциони план за спровођење Стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом за период од 2020. до 2024. године, у периоду од 2023. до 2024. године, који конкретизује све мере и активности које ћe бити предузете у том периоду.
"На овај начин ће бити унапређено деловање одговорних институција, омогућавање праћења постигнутих резултата, квалитетно извештавање, као и благовремена ревизија циљева и идентификованих мера зарад бољег планирања у будућности", саопштено је из Владе.
Акциони план је структурно подељен у односу на један општи и три посебна циља. Општи циљ је усмерен на изједначавање могућности особа са инвалидитетом у уживању свих грађанских, политичких, економских, социјалних и културних права, уз пуно поштовање њиховог достојанства и индивидуалне аутономије, обезбеђивања независности, слободе избора и пуне и ефективне партиципације у свим областима друштвеног живота, укључујући и живот у заједници.
Како би се постигли ови резултати, планирани су и посебни циљеви: повећана друштвена инклузија особа са инвалидитетом, обезбеђено уживање њиховог права на пословну способност и породични живот на равноправној основи са другима, ефикасна заштита од дискриминације, насиља и злостављања, као и системско увођење перспективе инвалидитета у доношење, спровођење и праћење јавних политика.
О куповини пшенице На седници је донет и Закљуак о сагласности да Републичка дирекција за робне резерве изврши куповину меркантилне пшенице род 2023. године до 200.000 тона.
Откуп ове пшенице вршиће се од физичких лица, односно носиоца регистрованих пољопривредних породичних газдинстава. Минимална количина за откуп је 10 тона, а максимална 100 тона по газдинству.
Уколико се не откупи довољна количина од носиоца регистрованих пољопривредних породичних газдинстава, откуп ће се вршити и од других привредних субјеката.
Меркантилна пшеница биће откупљена по цени од 25 динара по килограму, без ПДВ-а, а куповина ће се вршити посредовањем Продуктне берзе ад Нови Сад, са којом ће дирекција закључити посебан уговор.
Ова мера донета је  с обзиром на билансне потребе и остваривање стратешког нивоа залиха меркантилне пшенице, као и помоћ примарној пољопривредној производњи. Предвиђена средства за реализацију овог Закључка износе 5.506.600.000 динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.