Izvor: RTS, 28.Dec.2023, 07:04

Газа: Од 7. октобра у израелским нападима убијено 21.110 Палестинца; Висока приправност ИДФ-а због могућег напада Хезболаха

Сукоб Израела и Хамаса – 83. дан. Израелска војска покренула је копнену операцију против Хамаса на периферији Кан Јуниса. Палестински медији известили су о ваздушним и артиљеријским ударима широм енклаве. СЗО позива на ублажавање опасности с којима се суочава народ >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Газе. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху осудио је коментаре турског председника Реџепа Тајипа Ердогана који га је упоредио с Адолфом Хитлером, рекавши да је он "последња особа која може да проповеда морал". Нова размена ватре Израела и Хезболаха.
Израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе у Кан Јунису, где су, како кажу, покренули копнену операцију против Хамаса.
Палестински званичници, са друге стране, тврде да ИДФ у Кан Јунису гађа цивилне објекте, те да је најмање 30 Палестинаца погинуло у ваздушним ударима Израела на стамбени објекат у близини болнице Ел Амал. 
Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 21.000, саопштило је Министарство здравља из Газе.
Како је навело, у нападима је убијено 21.110 Палестинца, а рањена су 55.243.
Реаговао је СЗО и поновио позив међународнoj заједници да предузму хитне кораке за ублажавање озбиљне опасности с којом се суочава народ Газе.
Огласио се и турски председник Реџеп Тајип Ердоган који је упоредио израелске нападе на Газу са третманом јеврејског народа за време нацизма. Нетанјаху је узвратио да је Ердоган "последња особа која може да проповеда морал".
Са турским колегом се сложио и председник Кубе који је оптужио Израел да је починио геноцид у Гази.
Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. Реаговала је израелска војска и саопштила да се налази "на високом нивоу приправности" због напада Хезболаха из јужног Либана.
Огласио се и израелски министар Бени Ганц који је поручио да ситуација на северној граници Израела са Либаном мора да се промени.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.