Izvor: RTS, 02.Sep.2023, 15:33

Влада усвојила предлог ребаланса буџета, приходи већи од планираних за 60,6 милијарди, дефицит 2,8 одсто

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2023. годину, којим је предвиђено да укупно планирани приходи износе 1.904 милијарде динара и већи су него што је било планирано иницијалним буџетом за 60,6 милијарди динара. Предвиђен фискални >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дефицит буџета износи 227,5 милијарди динара, што је 2,8 одсто БДП-а.
Иницијално је пројектовано 3,3 одсто, односно 264 милијарде динара, тако да је постигнут бољи резултат од планираног, саопштено је из Владе Србије.
Ребалансом буџета обезбедиће се средства за нове капиталне пројекте и инвестиције и то додатних 23 милијарде динара. Ова издвајања су повећана са 427,2 милијарде, на 452,3 милијарде динара, што је 5,6 одсто БДП.
То значи новац за обилазницу око Крагујевца, почетак изградње неопходне инфраструктуре за специјализовану изложбу Експо, тунел у центру Београда Карађорђева - Булевар деспота Стефана, радове на изградњи београдског метроа и Фрушкогорски коридор.
Додатне субвенције у пољопривреди Део средстава биће намењен и за додатне субвенције у пољопривреди, као и за лечење ретких болести и лечење у иностранству.
Ребаланс буџета за 2023. годину је наставак политике даљег економског оснаживања Србије, подршке грађанима и привреди, наставак превазилажења ефеката светске кризе са што мањим последицама по Србију.
То значи да приоритет остаје побољшање животног стандарда грађана, јачање привреде уз фокус на помоћ пољопривредницима и наставак великог инвестиционог таласа који је започет, односно, реализација највећих капиталних пројеката у области инфраструктуре, саобраћаја, здравства и спорта, саопштено је из Владе Србије.
Мали: Ребаланс буџета радимо због бољих резултата Министар финансија Синиша Мали је навео да овај документ представља наставак подршке грађанима и привреди и превазилажења ефеката светске кризе, са што мањим последицама по Србију.
Мали је рекоа да је од јануара до августа остварен суфицит републичког буџета у износу од 31,5 милијарди динара, што је боље од плана за чак 142,1 милијарду динара, с обзиром на то да је планирани дефицит, у овом периоду, износио 110,6 милијарди динара.
Ребаланс буџета радимо пре свега због бољих резултата, дакле имамо један позитиван ребаланс, и то захваљујући бољој наплати прихода у износу од чак 60,6 милијарди, објаснио је он и додао да планирани приходи укупно износе 1.904 милијарде динара.
Мали је указао на то да је и дефицит буџета мањи него што је било планирано, што је добра вест за грађане и привреду.
Према његовим речима, ребалансом буџета биће омогућено повећање плата за 5,5 одсто за запослене у просвети, неговатељице у установама социјалне заштите и за медицинске сестре и техничаре.
Повећање плата и пензија Мали је најавио да ће од 1. октобра бити повећане и пензије, такође за 5,5 одсто, а да затим од 1. јануара следеће године следи још једно повећање плата за све запослене у јавном сектору, од приближно 10 одсто, и још једно повећање пензија од 14,8 одсто.
Осим тога, у ребалансу буџета се налази и помоћ за мајке, односно децу до 16 година, од по 10.000 динара за свако дете, предочио је потпредседник Владе и додао да су издвојена и средства за нове капиталне пројекте и то додатних 23 милијарде динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.