Izvor: RTS, 06.Nov.2023, 07:02

Потрошено 60 одсто вакцина против грипа, лекари препоручују и ону против пнеумокока

У овој сезони у Србији још није лабораторијски потврђен вирус грипа, али оно што јесте – то је пораст броја оболелих од респираторних инфекција, подаци су Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут". Прошле године је пријављено више од 355.000 пацијената >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са обољењима сличним грипу. Стручњаци подсећају да је најбоља превенција вакцинација.
Највише новооболелих од респираторних инфекција бележе Златиборски, Пиротски и Браничевски округ. Због њих, недељно у Београду, око 14.000 пацијената потражи помоћ лекара.
 “Имамо акутну респираторну амбуланту, где збрињавамо пацијенте са акутним респираторним инфекцијама. Број прегледа је између 50 и 60, значајно повећано у односу на август и јул. Отприлике четвртина, 20-25 одсто је позитивна на ковид", рекла је др Светлана Мићић из Дома здравља "Савски венац".
Др Катарина Мијатовић, помоћница директора Градског завода за плућне болести и туберкулозу, наводи да респираторне инфекције  доминантно захватају горње дисајне путеве, али да нема тежих случајева.
"У просеку се у Градском заводу прегледа око 400 пацијената", рекла је др Мијатовић.
Велико интересовање за вакцину против грипа Неки сезону грипа дочекују спремни – вакцинисани. До сада је потрошено око 60 одсто вакцина против грипа, подаци су Института за јавно здравље.
"До сада је велико интересовање било, више од 1.300 доза смо већ дали, док смо прошле године за цео период дали 2.700 вакцина", истакла је др Светлана Мићић из Дома здравља "Савски венац".
Из Градског завода за плућне болести и туберкулозу кажу да вакцину препоручују свим хроничним пацијентима, старијима од 65 година, имунокомпромитованима, трудницама и свима који су у ризику од саме инфекције.
"Вакцина против грипа, баш због особине вируса грипа да се мења, да мења антигенску структуру, да мутира, сваке године треба да се заштитимо, јер нас вакцина штити 6 до 12 месеци", указала је др Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље.
Када настају компликације Стручњаци саветују и пнеумококну вакцину, јер та бактерија изазива лакше, теже, а некада и животно угрожавајуће инфекције.
"Требало би једну дозу да приме све ове категорије, које треба да се вакцинишу и против грипа. Она се даје само једном у животу, нема ревакцина. Код особа које имају хроничне болести, веома често, на пример, инфекција грипом може да се компликује запаљењем плућа, а најчешћи проузроковач је баш пнеумокока, односно стрептококус пнеумоније", објашњава др Беговић Лазаревић.
У наредном периоду вакцинација, редовно прање руку, избегавање оних који имају респираторне инфекције и проветравање просторија у којима боравите, помоћи ће вам у борби са респираторним инфекцијама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.