Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 17:58

У међународној акцији ухапшено 57 педофила, петорица из Хрватске - међу њима учитељи

Петорица педофила ухапшена су у Хрватској у међународној акцији и против њих су поднете кривичне пријаве због искоришћавања деце за порнографију, саопштила је Дирекција хрватског МУП-a.
Наводи се да је у прошлогодишњој међународној акцији, чији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се подаци тек сада могу објавити, утврђен идентитет петорице осумњиченика који су делили садржаје сексуалног злостављања деце на подручју три хрватске полицијске управе.
У два случаја је утврђено да су починиоци страни држављани који су на подручју Хрватске боравили привремено па је даља криминалистичка истрага настављена путем међународне полицијске сарадње. Утврђено је да су починиоци учитали и поделили укупно више од 46.000 датотека које приказују сексуално злостављање деце.
Новоди се и да је током септембра у оквиру Емпактове акције коју је подржао Европол, ухапшено укупно 57 мушкараца из свих слојева друштва, а осумњичени су за ширење материјала о сексуалном злостављању деце кориштењем пир-ту-пир мрежа.
Међу осумњиченима и учитељи Реч је о осумњиченима старости од 23 до 72 године, а њихова просечна старост је 49 година.
Четири осумњичена су учитељи, а један ради с децом с посебним потребама, што акцију чини још значајнијом, наводи се у саопштењу, преносе хрватски медији.
Неки од ухапшених имали су директан контакт са децом захваљујући својој професији, а десет их је имало и властиту децу. Најмање једно дете је спашено од континуираног телесног злостављања, док се за осталу децу може сматрати да су спашена од потенцијалног злостављања.
Осим Хрватске, у акцијама против сексуалних злостављача деце учествовало је још 26 европских земаља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.