Izvor: RTS, 03.Jul.2023, 05:59

Зеленски: Напредујемо у контраофанзиви; Москва: Из Украјине у Русију измештено 700.000 деце

Рат у Украјини – 495. дан. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у неколико региона на југу и истоку Украјине, укључујући Дњепропетровск, Херсон, Харков и Суми. Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да украјинске снаге напредују у контраофанзиви, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << те да бележе успех у правцу Бахмута, Мелитопоља и Бердјанска. С друге стране, Москва је саопштила да нема потребе за новим таласом мобилизације у Русији. Наводи и да је Русија прихватила и изместила на своју територију око 700.000 деце из конфликтних зона у Украјини. У Хагу је отворен Међународни центар за истраживање рата у Украјини.
Жестоке борбе воде се и даље за Бахмут. Кијев тврди да постепено напредује у јужним и северним деловима града на истоку земље. Украјински званични, такође, навели су да су руске снаге током јучерашњег дана гранатирале престоницу, као и град Херсон.

Председник Украјине Володимир Зеленски изнео је податак да је група "Вагнер" у борбама на истоку земље изгубила 21.000 бораца, као и да је још 80.000 "Вагнеровца" рањено.
Са друге стране, медијска група "Патриот" оснивача приватне војне компаније "Вагнер" Јевгенија Пригожина се гаси у Русији, потврдио је директор једног од њених издања РИА ФАН Јевгениј Зубарев.
Министар унутрашњих послова Пољске Маријуш Камински, такође, најавио је да ће та земљa "због напете ситуације" након што су "вагнеровци" напустили Русију, послати још 500 специјалаца на своју границу са Белорусијом.
Изасланик папе Фрање за украјинско питање кардинал Матео Зупи изјавио је да је његова мисија у Москви била фокусирана искључиво на хуманитарна питања и није укључивала разговоре о могућим мировним преговорима о украјинском сукобу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.