Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 17:53

Професор Стакић за РТС: Корисник кредита отплати два стана за један, рате скочиле и за 50 одсто

Професор Универзитета Сингидунум Никола Стакић каже за РТС да је за само годину и по дана, еурибор порастао за више од четири процената, те да су месечне рате за грађане скочиле за око 50 одсто. Наводи да ћемо, под претпоставком да остане стање овако како је тренутно, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дефинитивно имати успоравање и пад инфлације, те да је само питање да ли ће она баш доћи на ниво од осам одсто.
Од 1. јула порастао је шестомесечни еурибор на 3,9 одсто. Како расте референтна камата у евро зони - расте и еурибор који улази у обрачун за индексиране кредите, најчешће стамбене. У Србији  има близу 160.000 стамбених кредита, па ће дужнике раст тих камата, знатно погодити.
Професор Универзитета Сингидунум Никола Стакић каже за РТС да смо ми за годину и по дана имали невероватну динамику раста референтних каматних стопа и уопште еурибора.
"За само годину и по дана еурибор је порастао за више од четири процената. Ми сада сведочимо једном невероватном брзом расту и динамици каматних стопа. Месечне рате за грађане су скочиле, па можемо да кажемо за око 50 одсто. Наравно то зависи од тога на који период сте узели кредит", каже Стакић. 
"Забрињава кумулативна камата, банци се враћа више него дупло" Према његовим речима, посебно га забрињава кумулативна камата која се плаћа банци.
"Оно што много брине је кумулативна камата, коју бисте ви, платили банци уз претпоставку да камате остану овако високе, што верујем да неће се десити. Да укупан износ камате који ви враћате банци је већи него дупло, објашњава Стакић.
На констатацију новинара да отплатимо два стана, а добијемо један, Стакић је одговорио: "Тако је, и можда више од тога".
"По најновијем извештају Кредитног бироа, становништво је најревносније у отплати својих обавеза пре правних лица и јавног сектора. Према подацима из маја ове године, испод 2,5 процената је доцња у сектору становништва", указује гост Дневника 1. 
Пооштрени услови за одобравање нових кредита Банке су пооштриле услове за одобравање кредита, тврде да су то учиниле како би се заштитиле од ненаплативих кредита.
Гост Дневника 1, указује да банке излазе са новим условима за одобравање кредита јер како каже, оне морају да укалкулишу свој ризик.
"Дефинитивно ћемо имати успоравање и пад инфлације" Говорећи о инфлацији наводи да ћемо ми под претпоставком да остане стање онако како тренутно јесте, дефинитивно имати успоравање и пад инфлације, те да је само питање да ли ће она баш доћи на ниво од осам одсто.
"Ја бих волео да оно што кажу званичници из Народне банке Србије - да се инфлација преполови до краја ове године, и да буде на нивоу око осам процената. То значи да у другој половини године инфлација значајно мора да падне, како би на неки начин компезовала прву половину године. Ја сам пре становишта да ће она бити негде на нивоу између девет и десет процената", оцењује Стакић.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.