Izvor: RTS, 19.Okt.2023, 08:56

Сутра отварање станичне зграде железничке станице "Београд центар" – шта путнике очекује на 5.600 квадрата

Сутра, 20. октобра, на Дан ослобођења Београда престоница ће после готово пет деценија добити нову станичну зграду железничке станице "Београд центар". Приводе се крају и последњи радови пред отварање. Ненад Станисављевић из Инфраструктуре железнице Србије каже >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за РТС да ће у модерном и функционалном објекту путници имати све што им је потребно – ресторане, кафетерију, пекару.
Ненад Станисављевић истиче да ће Београд сутра, после тачно 47 година, добити нову, модерну и функционалну зграду железничке станице.
Наводи да објекат има 5.600 квадратних метара, као и да ће задовољити све потребе путника који долазе у Београд и који из Београда крећу на путовање.
"Путници ће имати потпуно другачији утисак и, што је јако битно, имаће све комерцијалне садржаје који су до сада недостајали на железничкој станици Београд центар, која је функционисала од 2018. године као практично главна железничка станица, али нисмо имали станичну зграду и све комерцијалне садржаје. Сада ће путници ту имати и ресторане, кафетерију, пекару", додаје Станисављевић.
Наглашава и да ће Туристичка организација Београда, због великог броја туриста који долазе у престоницу, на станици имати свој инфо-пулт.
Објаснио је да ће се путници из станичне зграде, где ће куповати карте, спуштати ескалаторима, степеницама на перонски део. Навео је и да се очекује изградња првог и другог колосека, као и да су средства обезбеђена.
"Преостали су још и први и други колосек, сваки у дужини од око 500 метара. Морам да напоменем да то није био део пројекта изградње ове станичне зграде, али су средства обезбеђена, материјали су обезбеђени и наредне године се очекује почетак активности на изградњи та два прва станична колосека и тог првог перона између првог и другог колосека", додао је Станисављевић.
Прокоп је постао главна станица пре пет година, а данас кроз ту станицу саобраћа око 300 возова и велики број путника.
"На неки начин, Прокоп није само главна железничка станица, она је и симбол модернизације српских железница. Ствара једну комплетну слику и са брзом пругом од Београда до Новог Сада и касније од Новог Сада до Суботице и са будућом брзом пругом од Београда до Ниша. Ова зграда је, у ствари, симбол једне нове, лепше железнице, српских железница, онако како то заслужују и наши грађани и наша држава и на крају крајева и сами железничари", истиче Станисављевић.
Биће изграђена и саобраћајница од ауто-пута до главног улаза у станичну зграду. Ипак, грађани се жале да је тешко доћи до Прокопа. На питање да ли ће бити уведене још неке линије градског превоза, Станисављевић каже да су у контакту са Секретаријатом који је задужен за градски саобраћај у Београду.
"Пратиће се потребе и свакако ће се одговарати на захтеве путника и корисника услуга и на крају крајева броја људи који буду пролазили кроз нови објекат", закључује Станисављевић и позива све грађане да дођу сутра на отварање нове станичне зграде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.