Само 5 сати вожње вас дели од највећег термалног језера на свету

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Apr.2023, 18:36

Само 5 сати вожње вас дели од највећег термалног језера на свету

У мађарском граду Хевиз, у жупанији Зала, смештено је највеће термално језеру на свету – Хевиз. Језеро је настало у периоду настанка највећег језера у Централној Европи – Балатон. Фото: Wikimedia.Commons/Kovacsapartman Сматра се да су ово језеро користили стари Римљани, док је вода из садашњег >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << извора почела да извире још пре више од 20.000 година. Такође, у својој геолошкој прошлости, вода у древном Хевизу извирала је на вишој разини од садашње.
Ово место представља рај за туристе, јер температура воде износи 25°Ц током зимског периода, док лети достиже и до 38°Ц.
Његова површина износи 4,44 ха, док максимална забележена дубина је 38,5 м.
Начин кретања воде је с лева на десно, самим тим сви купачи добијају опуштајућу масажу благим таласима.
Квалитет воде је на завидном нивоу, док се она проверва помоћу разних метода мерења, коју врше обучени рониоци. Захваљујући локвању и остатку фауне око језера, оно добија епитет бајковитог места.
Битно је нагласити да вода у језеру има врло посебан састав, у који улазе сумпор, калцијум, магнезијум и бикарбонат. Изузетно је богато минералима и, као такво, врло је ефикасно у лечењу бројних обољења. Међутим, препорука је да своје време у води ограничите на 30 минута, направите паузу и тако у круг.
Уколико смо вам заголицали машту, крените у виртуелни обилазак овог места или га једноставно посетите.
Kina želi saradnju sa Australijom u uoblasti zelene energije

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Само 5 сати вожње вас дели од највећег термалног језера на свету се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.