Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

44 člana novog saveta UN

UN -- Ujedinjene nacije izabrale su 44 članica novog Saveta UN za ljudska prava u prvom krugu glasanja.

Kako je izjavio predsednik Generalne skupštine UN Jan Eliason, među izabranim zemljama nalaze se Rusija, Kina, Kuba, Pakistan i Saudijska Arabija, iako se za te zemlje smatralo da ne bi trebalo da budu u tom telu UN, zbog problematične istorije ljudskih prava.

U prvom krugu glasanja izbrane su članice za četiri od ukupno pet regionalnih grupa UN. Ostalo je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se glasa za grupu istočne Evrope, gde su izabrana tri od ukupno šest kandidata - Rusija, Češka i Poljska. Za upražnjenja mesta te grupe glasaće se u drugom krugu.

Ukupno 13 mesta za grupu "Afrika" dobili su Južna Afrika, Alžir, Kamerun, Džibuti, Gabon, Gana, Mali, Maroko, Mauricijus, Nigerija, Senegal, Tunis i Zambija.

U grupi "Azija" nalazi se 13 zemalja - Saudijska Arabija, Bahrein, Bangladeš, Kina, Južna Koreja, Indija, Indonezija, Japan, Jordan, Malezija, Pakistan, Filipini i Šri Lanka.

U grupi "Južna Amerika i Karibi" ima osam zemalja - Argentina, Brazil, Kuba, Ekvator, Gvatemala, Meksiko, Peru i Urugvaj.

Generalna skupština je u grupi "Zapadna Evropa i ostali" izabrala sedam država - Nemačku, Kanadu, Finsku, Francusku, Holandiju, Veliku Britaniju i Švajcarsku. SAD, koje se nalaze u toj grupi, nisu se kandidovale.

Glasanje je tajno i potrebna je apsolutna većina Generalne skupštine, koja ima 191 člana. Da bi jedna država bila izabrana, neophodno je da osvoji 96 glasova. Savet UN za ljudska prava imaće 47 članova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.