Izvor: RTS, 23.Avg.2023, 21:30

Европа тешко подноси жегу – пожари код Атине, у Сплиту 44 степена, врело и у Аустрији

Четврти врели талас захвата више од 10 европских земаља. Док пожари букте у деловима Грчке, становништво у јужној половини континента у урбаним срединама тешко подноси жегу.
Пожар који се избио јуче средином дана, већ је прогутао неколико кућа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << северозападно од Атине.

Ватрогасци се боре са пожаром како би спречили његово напредовање у срцу планине Парните, заштићеном природном резервату.
Наређена је евакуација за неколико области северозападно од главног града.
Насеља Агија Параскеви и Капота на западу Атике, евакуишу се пошто је пожар стигао до кућа.
Стотине ватрогасаца, добровољаца, становника, војних и полицијских снага, осам хеликоптера и седам авиона боре се са ватром.
У Сплиту термометри мере 44 степена Врућина је посебно стресна у насељеним подручјима широм јужне Европе.
У Хрватској, дуж обале Јадрана због врелина је на снази црвени метео аларм.
У Сплиту термометри мере 44 степена, а у Дубровнику температура ни током ноћи не спушта се испод 30 степени.
Сутра врхунац топлотног таласа у Француској Врхунац топлотног таласа у Француској очекује се сутра.
Град Лион супротставља се врелом таласу зеленим површинама, парковима који су уточиште у врелим летњим данима.
Многи су продужили радно време како би мештани и гости искористили свежину у зеленим оазама. Климатске промене су на делу и зато су неопходна трајна решења у европским градовима, уместо бетона више зелених површини и фонтана.
Врело и у Аустрији У Аустрији у Штајерској термометри на овом тргу без зеленила мере 31 степен, али је реални осећај 41 степен и то бележи дрон са две камере.
Једна мери топлотно зрачење, друга осветљеност површина услед сунчевих зрака.
Физичар тако лоцира топлотна острва, а затим саветује градове и општине о могућим побољшањима и прилагођавањима новим климатским околностима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.