430.000 godina - toliko je najstarija (za sada) žrtva ubistva

Izvor: Vesti-online.com, 28.Maj.2015, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

430.000 godina - toliko je najstarija (za sada) žrtva ubistva

Moderne forenzičke tehnike otkrile su najstariju pronađenu žrtvu ubistva na svetu, koja je pre 430.000 godina zadobila dva jaka udarca u glavu, posle čega je bačena u pećinu.

Do tog zaključka forenzičari su došli pošto su analizirali lobanju koju su pronašli arheolozi u Sima de los Huesos (Jama kostiju) u Španiji, piše britanski "Telegraf".

Arheolozi su prvo morali da spoje 52 dela lobanje koje su pronašli da bi mogli da rekonstruišu događaj od pre 430.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << godina.

Na lobanji se nalaze dve rupe, jedna blizu druge, iznad levog oka, a nastala su od dva udarca različite jačine istim predmetom. Prema tome su naučnici zaključili da je reč o nasilnoj, a ne nesrećnoj smrti.

- Ovakva vrsta povrede, njihova lokacija i sličnost fraktura po obliku i veličini i različite orijentacije sugerišu da su nastale od istog objekta tokom konflikta koji se odvijao licem u lice - objasnio je autor studije dr Noemi Saled.

- Ubistvo predstavlja najstariji poznati slučaj namerne agresije usmerene prema drugoj osobi i demonstrira da je to prastari oblik ljudskog ponašanja - dodao je doktor Sala iz Centra za evoluciju i ljudsko ponašanje iz Madrida.

Lobanja, koju nazivaju Kranium 17, nađena je među ostacima od barem još 28 ljudi bačenih u istu jamu i smatra se da bi mogao biti rani Neandertalac, ili još stariji predak Homo heidelbergensis, piše "Telegraf".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.