Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 07:31

Хондурас, најмање 41 жена убијена у затворском рату банди

Најмање 41 жена је убијена након избијања насиља између банди у затвору у Хондурасу. Неке од жртава су умрле од опекотина, преноси Гардијан.
Власти су пронашле десетине тела након насиља које је избило у уторак у затвору у Тамари, око 50 километара >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << северозападно од главног града Хондураса, рекао је Јуриј Мора, портпарол истражне агенције националне полиције.

Неке од жртава су убијене из ватреног оружја, а најмање седам затвореница налази се на лечењу због прострелних рана и убода ножа.
Председница Ксомара Кастро рекла је да је шокирана оним што је описала као "монструозно убиство" жена, за које је окривила моћне уличне банде.
"Солидарност са породицама", написала је на Твитеру и додала да ће одговорити "драстичним мерама".
Делма Ордонез, председница удружења породица затвореника, рекла је за Ројтерс да је у затвору избила туча између чланова ривалских банди Барио 18 и Мара Салватрућа (МС-13).
Јулиса Виљануева, шеф затворског система у земљи, навела је да су нереди почели због недавних покушаја власти да сузбију незаконите активности у затворима и назвала је насиље резултатом акција које предузимају против организованог криминала.
"Нећемо одустати“, рекла је Виљануева у телевизијском обраћању након нереда.
Банде имају широку контролу унутар затвора у земљи, где затвореници често постављају правила и продају забрањену робу.
Гардијан наводи да је ово најгора трагедија у женском притворском центру у региону од 2017. године, када су девојке у склоништу за проблематичну омладину у Гватемали запалиле душеке у знак протеста због силовања и малтретирања. У диму и ватри која је уследила погинула је 41 девојка.
Најгора затворска катастрофа у једном веку догодила се и у Хондурасу, 2012. године у затвору Комајагуа, где је у пожару погинуо 361 затвореник.
Већина жртава никада није била оптужена или осуђена, преноси Гардијан.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.