Загреб, 400 килограма заборављеног уранијума

Izvor: Press, 04.Sep.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Загреб, 400 килограма заборављеног уранијума

Готово 400 килограма уранијума, који није заведен у службене обавезне евиденције нуклеарног материјала, чува се без посебних безбедносних мера за заштиту од зрачења и крађе у центру Загреба, у складишту нуклеарног отпада Института Руђер Бошковић, објавио је Вечерњи лист. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Foto:rts.rs
Власник фирме која је санирала одлагалиште и припадајућу лабараторију Младен Новаковић потврдио је загребачком листу да се до пре неколико седмица није знало за тај нуклеарни отпад, наводи Бета.
Лист наводи да је вест о проналаску нуклеарног материјала, потенцијално врло опасног за здравље људи и околину, али и погодног за злоупотребу у криминалне сврхе, шокирала хрватске безбедносне и стручне службе.
Државни завод за радиолошку и нуклеарну сигурност о свему је обавестио Владу, а у истрагу о његовом пореклу укључене су и домаће тајне службе.
Лист наводи да је реч о "жутом колачу", прочишћеном концентрату уранијеве руде, која сарджи уранијев оксид, који се обогаћивањем претвара у нуклеарно гориво.
Ниво радијације у складишту био је већи од допуштене.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.