Izvor: RTS, 09.Jul.2023, 09:01

Како је могуће да килограм мерошинских вишања вреди 40 динара за килограм

Произвођачи вишања у мерошинском крају, где се узгаја, како многи кажу, најбоља – облачинска вишња, и ове године незадовољни су откупном ценом. Берба се завршава овог викенда, већина произвођача продала је овогодишњи, иначе просечан род, по цени за другу класу од >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 40 динара.
Док показује колико је влага оштетила вишње, Марко Јовановић каже да је приносом са свог засада од 14 тона по хектару веома задовољан, јер је просек ове године 8 до 10 тона. Нико од произвођача, па ни он, није задовољан ценом од 40 динара по килограму.

"Калкулација произвођача је далеко виша можда 55 динара са бербом је та прва класа ми нисмо достигли ни део мањи део тога смо достигли нисмо покрили трошкове", каже Марко.
Прича о ниској цени откупа је вишегодишња. Последњих година проблем је и што се сав род у Мерошини прода по цени за другу класу о чему су се произвођачи жалили Министарству пољопривреде, па је у току инспекцијски надзор у Нишавском и још четири округа 
Инспекција је проверавала на овом подручју укупно 47 хладњача, у 5 хладњача утврђене су неправилности у раду. Од 99 откупних места неправилности су утврђене на три.
Главни проблем вишњара је недостатак прерађивачких капацитета.
Хладњача "Воћар" после година стечаја и приватизације и даље не ради.
"Једино решење је повећање смештајних и прерађивачких капацитета. Ако успемо да на ноге да ставимо наш некадашњи Воћар, ми ћемо решити проблем, зато што је то највећа хладњача у Србији", каже Саша Јовановић, председник општине Мерошина.
Осим да су потребна озбиљна улагања да би хладњача прорадила, у општини нам је потврђено, да се у решавање формално правних проблема, које имају власници, укључило и Министарство пољопривреде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.