Izvor: RTS, 17.Jul.2023, 05:55

Ужарили се термометри у Србији, данас тропских 40 степени

Прва три дана ове седмице веома топло у Србији, а најтоплије биће данас – до 40 степени. Веома је висок индекс УВ зрачења, зато избегавајте излагање сунцу. Због колапса изазваних високим температурама екипе Хитне помоћи имају већи број интервенција, па апелују да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << не излазите напоље без преке потребе.
Први пут од почетка лета за целу земљу укључен је највиши степен упозорења на врелину, па све обавезе које захтевају веће физичке напоре требало би да одложимо за четвртак, када ће бити пријатније.

Висок ваздушни притисак обезбедиће потпуно ведро небо. Очекује се веома висок индекс УВ зрачења, зато избегавајте излагање сунцу.
Јутарња температура од 19 до 24 степени, највиша дневна од 37 до 40.
У Београду, после тропски топле ноћи, сунчано и 39 степени у хладу.
Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је препоруке грађанима како да поступају у врелим данима.
Стручњаци саветују да у врелим данима треба расхладити просторије, избегавати физичку активност, узимати више течности и избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана.
Стрпљење и опрез саветују се и на путевима. Због високих температура и гужви, препоруке су да возите опрезно, стрпљиво и уз чешће паузе. Због летње туристичке сезоне, више је возила и на наплатним рампама и граничним прелазима – где су повремено могућа дужа задржавања.
У Београду ће и данас бити постављене цистерне са водом за пиће на неколико најпрометнијих локација. У најтоплијем делу дана, цистерне ће се налазити на Тргу Николе Пашића, код Стакленца на Тргу републике, на Зеленом венцу, надомак Београдског сајма у смеру ка Чукарици, код кружног тока уз зграду општине Нови Београд и на окретници у Цара Душана у Земуну.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.