3D - nova dimenzija kardiohirurgije

Izvor: VOA, 06.Dec.2014, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

3D - nova dimenzija kardiohirurgije

3D štampanje sada je počelo da se primenjuje i na ljudsko srce – ne za pravljenje novog organa, već za model koji je identičan srcu. Nova tehnologija će pomoći hirurzima da bolje procene pacijenta pre operacije.

Jednoj bebi je upravo operisano srce. Kardiolog Metju Bremlet pokazuje roditeljima 3D model kojim su se lekari vodili tokom operacije.

“To što držite je pravi model srca. Vidite šupljinu, ovde između dve glavne srčane komore”? >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA <<

Hirurzi rutinski koriste digitalne slike za detaljno ispitivanje srca. Metju Bremlet onda koristeći te snimke pravi identične kopije na medicinskom koledžu univerziteta u Ilinoisu, gde vodi program za magnetnu rezonancu za urođene srčane mane. Na sastanku Američkog udruženja kardiologa, on je istakao da modeli odštampani 3D tehnikom mogu da otkriju mane koje možda ne bi bile očigledne na snimcima.

“Čak i kad smo znali da su tamo, nismo mogli da ih prikažemo na snimcima. On je zatim ušao unutra, potvrdio dijagnozu i promenio plan operacije. To je uštedelo vreme. U budućnosti bi nam dakle takva informacija omogućila da uopšte ni ne zaustavljamo srce kako bismo sproveli alternativni zahvat”.

Evo kako to funkcioniše: jedan snimci tehnikom kompjuterizovane tomografije, magnetne rezonance i drugi podaci se šalju 3D štampaču, koji onda pravi repliku srca u vidu gipsanog ili keramičkog kalupa. Štampač zatim konstruiše srce sloj po sloj.

Bremlet je fasciniran detaljima malog srca.

“Kada ga pogledate, ono je veličine jaja, i to je srce bebe! Znam da hirurzi obavljaju zapanjujući posao, ali kada sednem i pogledam ga, i dalje mi je teško da poverujem da hirurzi uspevaju da rade to što rade”.

Kardiohirurg Keti Maglijato bila je uverena posle onoga što je videla i kaže da je sa zadovoljstvom uvrstila 3D model u svoju praksu.

“Činjenica da mogu da uzmem tu komplikovanu strukturu, koja ima bezbroj verovatnoća kako može da izgleda kada otvorim telo, te ako mi je date pre operacije i mogu da je držim i planiram zahvat na osnovu onoga što vidim, dodirujem i osećam … za mene je to nešto što potencijalno može potpuno da promeni plan operacije i da sačuva živote”.

Metju Bremlet nastavlja da istražuje mogućnosti ove tehnologije, a nedavno se udružio za Nacionalnim institutima za zdravlje kako bi napravio 3D bilblioteku u kojoj bi se nalazili modeli i slike koji bi drugima služili za učenje.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.