Нуклеарна катастрофа која је променила свет: 37 година од експлозије у Чернобиљу

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 13:48

Нуклеарна катастрофа која је променила свет: 37 година од експлозије у Чернобиљу

Недуго после поноћи, 26. априла 1986. године, догодила се нуклеарна катастрофа, која је заувек променила човечанство. Тачно у 1.23 сата, услед низа неправилности и нестручног руковања, догодила се експлозија на четвртом реактору нуклеарне електране “Лењин”. Фото: Wikipedia До експлозије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је дошло услед непажње оператера који су покушали да изведу тест реактора.
Језгро које је било изложено, емитовало је огромне количине радијације, која се проширила Европским континентом. Сваког сата избијала је радијација једнака јачини нуклеарне бомбе бачене на Хирошиму! Еквивалент зрачења из електране је 400 пута већи од радијације, која је настала после експлозија у Хирошими и Нагасакију заједно!
Фото: Wikipedia Исте ноћи у атмосферу је отишло 50 тона уранијума, а накнадно још 70 тона као и 900 тона високо радиоактивног графита, изазвавши више од 30 пожара.
Пожар на језгру је затрпан бором, неколико дана потом, када је већ начињена неповратна штета. Из непосредне близине нуклеарке евакуисано је 150.000 људи из 70 села. Дотатних 200.000 људи напустило је своје домове из шире зоне око нуклеарке. Трајно је евакуисан и град Припјат, који се налази у близини електране. Живот у њему неће бити могућ још хиљадама година.
Фото: Wikipedia Забрањена зона око електране и даље 37 година након трагедије, је опасна по људско здравље и животе.
Фото: Wikipedia Одећа ватрогасаца који су гасили пожар,а која се налази у подруму болнице у Припјату и данас зрачи радијацију! Она је виша од 100 пута од дозвољене. Совјетске власти данима нису издавале упозорење, нити говориле да је дошло до експлозије. Тек кад је радијација стигла до западне Европе и кад су снимљене фотографије уз помоћ сателита, совјетске власти признају да је дошло до катастрофе. У санирању штете изазване експлозијом, учествовало је висе од 600.000 људи – војника, радника, инжињера, цивила.
Људске жртве До данас, званични подаци говоре да је у експлозији и од последица радијације, страдало 35 људи. Радника електране и ватрогасаца. Међутим број жртава од последица радијације током 37 година, мери се у стотинама хиљада људских живота. У зонама високе радијације у Украјини и Белорусији, остало је да живи висе од 2,5 милиона људи. Поједине процене говоре да је током 20 година након експлозије, од последица радијације умрло висе од 500.000 људи. И данас су честе болести карцинома и леукемије у овим областима, а повећан је број смртности и деформитета међу децом. Тела поједних радника електране, који су страдали у експлозији никада нису пронађена и они су остали да вечно почивају испод реактора број 4.

Чернобиљ данас Зона од 20 километара од електране и даље је забрањена и названа је “зона смрти”. У њој је драстично смањен број животиња, биљака и инсеката.
На реактору 3 је током 1990. године избио пожар и тај реактор никада потом није враћен у функцију. Електрана је званично престала са радом 2000. године.
Фото: Wikimedia CC Tim Porter Челични саркофаг, постављен је 2019. године изнад реактора број 4, који још увек емитује радијацију. Сркофаг је коштао 2.2 милијарди долара и предвиђено је да траје 100 година.
Нуклеарна електрана поново се нашла у фокусу светских медија 2022. године, када су је заузеле руске трупе. Међутим Руси су се убрзо повукли из ње. Фото: Wikipedia Чернобиљ је највећа нуклеарна катастрофа, која ће вечно опомињати човечанство на велику моћ атома и атомске енергије. Последњи председник СССР-а, Михаил Горбачов, изјавио је 2006. године “Да је катастофа у Чернобиљу један од главних разлога распада СССР-а”. Стварну цену у људским животима вероватно никада нећемо сазнати…
Mercedes-Benc se potpuno povukao iz Rusije, ne isključuje povratak

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нуклеарна катастрофа која је променила свет: 37 година од експлозије у Чернобиљу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.