Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 20:06

Ана Петровић има само 33 године и директорка је фирме – сада и носилац признања "инжењерка године"

У Привредној комори Србије је међу десет успешних жена инжењера изабрана најбоља – Ана Петровић. Избор се организује први пут, а циљ је да се младе жене које су пред избором занимања оснаже и да се разбије стереотип о инжењерству као мушком сектору. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ана Петровић има 33 године, мајка је и директорка фирме са више од 20 запослених. Сада је и прва добитница признања "инжењерка године". Њена љубав је, каже, високог напона – ради на пројектовању трафостаница. За будуће колегинице има рецепт.

"Да буду упорне, да верују у себе, да раде увек на себи и да се труде да буду најбоља верзија себе, да размишљају о томе шта је то најбоље што могу да дају једном тиму и да га учине бољим и ефикаснијим. Није истина да су жене запостављене у инжењерству, имамо велику подршку колега и читаве привреде", истиче Петровићева.
Инжењерство је увек било цењена професија, али не и доступна женама. Последњих година то се мења. Само у информатичком сектору ради више од 31.000 инжењерки, три пута више него пре само четири године. На техничким факултетима више од половине академаца су студенткиње.
"Да покажемо да и са пуно образовања, са пуно посвећености, са пуно љубави према науци жена може итекако да буде успешна, итекако моћна и може да живи од свог знања и свог рада", истиче Јелена Беговић, министарка науке.
Михаило Весовић из Привредне коморе Србије наводи да немамо довољно инжењера.
"Ограничење у демографији говори да немамо довољно инжењера и, нажалост, немамо довољно жена инжењера. Чини ми се да ту лежи заробљени потенцијал. Ја сам се нашалио и рекао да не бих завршио машинство да нисам имао колегиницу инжењерку која ме гурала у томе", додаје Весовић.
Признање "инжењерка године" покренуто је по угледу на Словенију – да се мотивишу младе жене, посебно ученице средњих школа, да се одлуче за каријеру у области науке, технологије, инжењеринга и математике.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.