Више од половине светских језера се смањило у последњих 30 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Maj.2023, 11:11

Више од половине светских језера се смањило у последњих 30 година

Више од половине светских језера и резервоара се смањило од раних 1990-их, углавном због климатске кризе и велике потрошње људи, показало је велико међународно истраживање. Фото: Танјуг/NASA Earth Observatory via AP Како се наводи, језера и резервоари су, у просеку, изгубили 22 гигатоне на годишњем >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нивоу од 1992. године, преноси Гардијан.
Чак 53 одсто језера је забележило пад од 1992. до 2020. године.
Оваква ситуација појачава забринутост око водоснабдевања за пољопривреду, хидроенергију и људски потрошњу.
Студија је открила значајан губитак воде чак и у влажним регионима. „То не треба занемарити“, рекао је Фангфанг Јао, хидролог са Унвиерзитета Вирџинија.
Нивои воде су, са друге стране, порасли тек у четвртини језера.
U poplavama u Italiji 13 mrtvih, više od 10.000 raseljenih

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Више од половине светских језера се смањило у последњих 30 година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.