Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 10:12

Страдало преко 30.000 Палестинаца од почетка сукоба; САД и Канада разматрају доставу помоћи авионима

Рат Израела и Хамаса – 146. дан. Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштава да је од 7. октобра убијено преко 30.000 Палестинаца у израелским нападима. САД и Канада разматрају да авионима испоруче хуманитарну помоћ у палестинску енклаву.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе - Кан Јунису и Рафи, где се, како тврде, налазе примарне базе Хамаса.
Палестински званичници, са друге стране, тврде да ИДФ гађа цивилне објекте, те да су од 7. октобра, најмање 29.954 Палестинца убијена у израелским нападима на Газу. Како је навело, 70.325 њих је повређено.
Званичници УН упозоравају да је због израелске окупације четвртина становништва Појаса Газе, од укупно 2,3 милиона људи, на ивицу глади, док је Министарство здравља у Гази саопштило да је шесторо деце преминуло од дехидрације и неухрањености у болници Камал Адван и болници Шифа. Седморо малолетника налази се у критичном стању.
Огласили су се и Лекари без граница, који су саопштили да су здравствене услуге у Гази у "колапсу".
Шеф Хамаса Исмаил Ханије рекао је да та палестинска група показује флексибилност у преговорима са Израелом, али да је истовремено спремна да настави борбу. 
Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси изјавио је да би ускоро могао бити постигнут договор о прекиду ватре у Појасу Газе.
Дошло је и до нове размене ватре Хезболаха и Израела. Хезболаха је саопштио да је гађао израелске локације и војнике у близини Биркат Рисха, Рамтха и Самака. Удари су изведени након оних које је извео Хамас из јужног Либана на две војне базе у северном Израелу.
Истовремено, израелска војска је саопштила да је гађала неколико положаја на југу Либана.
Огласили су се и Хути који су поручили да могу да преиспитају ракетне и нападе дроновима на међународне бродове у Црвеном мору, тек када Израел оконча "агресију" у Појасу Газе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.