Izvor: RTS, 01.Sep.2023, 08:55

Брзи интернет у 3.800 школа, министар Јовановић поручује деци "паметно и безбедно"

Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација, рекао је да је брзим интернетом повезано више од 3.800 школских локација. Министар је на почетку нове школске године поручио деци "паметно и безбедно".
Пред почетак нове школске године, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јуче је у Пријепољу у оквиру догађаја "Кораци ка будућности“ представљен пројекат који се зове "Повезане школе".

Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација, рекао је да се још 2018. године кренуло са тим пројектом на иницијативу председнице владе Ане Брнабић, са циљем да се уведе брз, безбедан и поуздан интернет у све школе, у сваки матични објекат школа, али и оне истурене, мале школе.
Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Јовановић је навео да је сада брзим интернетом повезано више од 3.800 школских локација.
"То значи да су и оне највеће школе у којима има више стотина па и хиљаду ђака, али и оне најмање, као и истурена одељења повезане на брз, безбедан и поуздан интернет“, рекао је министар.
Према његовим речима на око 1.843 локације уведена је локална рачунарска мрежа, покривено је око 35.000 учионица, односно приступ интернету има више од 730.000 ђака и више од 100.000 наставника и професора.
Безбедност деце на интернету Најављен је и нови изглед сајта Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.
"С једне стране је било битно да уведемо интернет због дигиталних садржаја, дигиталних уџбеника, дигиталне наставе, програмирања, информатике и рачунарства у школама. С друге стране, свесни смо и опасности које носи интернет и морамо да подигнемо свест и знање, нарочито оних најмлађих који и највише времена проводе на интернету, о изазовима које постоје на интернету", рекао је Јовановић.
Због тога, каже, у Министарству телекомуникација постоји Национални контакт центар за безбедност деце на интернету којиј ради превентивно и кроз портал, "Паметно и безбедно" омогућава деци, родитељима и наставницима да се едукују.
"Они могу да приступе многим едукативним садржајима у вези са друштвеним мрежама,  изазовима који вребају на друштвеним мрежама, а нарочито када су у питању деца и колико времена треба да проведу на интернету", рекао је министар.
Многе мреже, истиче, већ уводе родитељску контролу, тако да родитељи могу да активирају налоге и да ограниче време које ће дете провести на интернету.
"Свако може да позове Национални контакт центар који је увезан са свим државним институцијама. Ту је и Министарство унутрашњих послова, центри за социјални рад, домови здравља, високо-технолошки криминал који реагује и помаже уколико се нешто деси", рекао је министар.
Пред почетак школске године, министар је деци поручио "паметно и безбедно".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.