Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 06:55

Рација ИДФ-а у болници Насер, тврде да је Хамас ту држао таоце; Вашингтон пост: САД и блискоисточни партнери припремају мировни споразум

Рат Израела и Хамаса – 132. дан. Израелска војска ушла је у болницу Насер у граду Кан Јунис у јужној Гази. Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари каже да имају "веродостојне обавештајне податке" да је Хамас у тој болници држао таоце. Вашингтон пост преноси да САД и блискоисточни >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << партнери припремају детаљан план за свеобухватни мировни споразум. У израелским нападима у Либану погинуло 12 људи. Хезболах поручује да ти напади неће проћи некажњено.
Почела је евакуација расељених Палестинаца из болнице Насер у Кан Јунису, где се воде жестоке борбе између израелских снага и припадника Хамаса. Настављена је и размена ватре између Израела и Хезболаха.

Израелске одбрамбене снаге навеле су да је либански Хезболах током јучерашњег дана испалио 11 ракета, те да је том приликом страдала жена на северу Израела, али да су израелске снаге узвратиле "опсежним" нападом на Либан.
Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху, истовремено, рекао је да ће његова земља наставити са офанзивом на Хамас у Рафи, након што цивили напусте то подручје на југу Газе.
Израел је, такође, одобрио коришћење сателитског интернета "Старлинк" Илона Маска у палестинској енклави, што је поздравио и сâм амерички милијардер.
Француски председник Емануел Макрон, међутим, у телефонском разговору са Нетанјахуом изразио је своје чврсто противљење могућој израелској офанзиви у Рафи, док је Светска здравствена организација навела да би напад изазвао "несагледиву катастрофу".
За то време, породица изралеских талаца, које је Хамас заробио у Гази, и званично су поднеле Међународном кривичном суду (МКС) у Хагу тужбу за ратне злочине против те палестинске групе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.