Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 20:43

Србија и ЕУ за иновације: Нови пакет подршке од 26 милиона евра

Партнерска манифестација Владе Републике Србије и Делегације Европске уније под називом "ЕУ недеља могућности" данас је била посвећена иновацијама и подршци иновативном предузетништву Србије. Фонд за иновациону деланост, као кључни партнер, окупио је на свечаности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Фокус на иновације" све актере иновационог екосистема, који заједно доприносе унапређењу економског развоја Србије.
Истичући значај заједничког улагања Србије и Европске уније, Фонд је искористио свечаност да објави нови пакет бесповратне помоћи од 26 милиона евра за развој нових производа, услуга и/или технологија иновативних предузећа и представи нових 114 иновативних пројеката који су претходном периоду подржани са 20 милиона евра.
Догађају у МТС дворани присуствовали су и председник Републике Србије Александар Вучић и амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.
Од данас, иновативна предузећа у Србији имају прилику да конкуришу за бесповратна средства у оквиру новог јавног позива Фонда, вредности од 10,3 милиона евра. Јавни позив је намењен микро, малим и средњим предузећима, као и конзорцијумима, које чине приватна предузећа и научноистраживачке организације. Пријава иновативних пројеката доступна је путем портала Фонда до 15. септембра 2023. године у 12 часова. Фонд у оквиру програма подршке (Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и приревде) додељује бесповратна средства у висини до 120,000 евра и до 500,000 евра по појединачном пројекту, у зависности од програма.
„Ови иноватори су изабрани међу њих 650 предложених и ово је верујем, једна од области које су потребне и Србији и Европској унији. Морамо да учинимо да наш ниво производње буде одрживији, економија конкурентнија, и то је управо оно како су ови иноватори способни да покажу идеје од компјутерских наука до здравственог сектора“, рекао је амбасадор Жиофре.
”Хвала на новцу ваших пореских обвезника, који сте издвојили како бисте помогли помогли развој и иновативних технологија и науке у целини у нашој земљи”, поручио је председник Вучић и додао да је Србија у прва четири месеца забележила за 43 одсто увећан извоз ИКТ услуга и да то показује колико Србија има младих, стручних и способних људи.
Дан посвећен иновацијама у оквиру "ЕУ недеље могућности" започео је инфо сесијама на тему програма подршке Фонда и панел дискусијом о будућности истраживања, развоја и иновација. Уследио је Форум театар "Иновација=сусрет са изазовима" који је, кроз интерактивни приказ, дочарао искуство младих предузетника на путу од идеје до реализације, уз подршку Фонда. Динамичан драмски комад организован је са циљем да охрабри и подстакне на креативно размишљање о превазилажењу препрека на путу изградње иновативног пословања из темеља.
Свечаност је завршена Изложбом иновација, која је била посвећена демонстрацији иновативних производа предузећа: Coming - Computer Engineering, Zanus, Smart Watering Solutions, Avantech Electronics, NovelIC, Anoris Technology, Pirate Art Studio, Farmbot, Charge&GO, GapApp и ZenHire.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.