25. godišnjica Šengenskog sporazuma

Izvor: B92, 14.Jun.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

25. godišnjica Šengenskog sporazuma

Šengen, Luksemburg -- U Šengenu je svečano obeležena 25. godišnjica potpisivanja Šengenskog sporazuma, kojim je stvoren zajednički prostor bez unutrašnjih granica.

Šengenski sporazum danas obuhvata 25 zemalja.

"Pre 25 godina važno poglavlje istorije Evrope je ispisano u Šengenu", rekao je šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn obraćajući se grupi od oko 300 zvaničnika na ceremoniji kojoj su između ostalih prisustvovali šef Evropske komisije Žoze Manuel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Barozo i predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek.

Barozo je u svom govoru izrazio nadu da će se Bugarska i Rumunija priključiti šengenskoj zoni od sledeće godine, prenela je agencija BTA.

Šengenski sporazum potpisale su 14. juna 1985. godine u malom mestu Šengen u Luksemburgu, Belgija, Nemačka, Francuska, Luksemburg i Holandija.

Sporazumom i kasnijom konvencijom koja je usvojena 1990. godine dogovoreno je ukidanje graničnih kontrola između zemalja potpisnica, što je omogućilo slobodno kretanje ljudi.

Do danas Šengenski sporazum je potpisalo 25 zemalja, čime je omogućeno da više od 400 miliona ljudi slobodno putuju od Finske do Grčke, od Portugala do poljske granice, bez obaveze da pokazuju pasoš.

Među starim članicama EU još su Velika Britanija i Irska van šengenskog prostora, ali su zato tri zemlje koje nisu u Uniji ušle u tu zonu - Švajcarska, Norveška i Island.

Bugarska, Rumunija i Kipar u ovom trenutku samo delimično primenjuju šengenske propise i na granicama sa te tri države članice provere se i dalje sprovode.

Šengenska zona ima 42 673 kilometara spoljnih morskih i 7 721 kilometara kopnenih granica.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU obeležava 25. godišnjicu Šengenskog sporazuma

Izvor: Blic, 14.Jun.2010

Evropske unija će danas, na ministarskom sastanku u Luksemburgu, obeležiti 25. godišnjicu potpisivanja Šengenskog sporazuma, kojim je stvoren zajednički prostor bez unutrašnjih granica koji sada obuhvata 25 zemalja...Obeležavanju te godišnjice prisutvovaće i predsednik Evropske komisije Žoze...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.