Izvor: RTS, 22.Jan.2024, 06:48

Прве америчке жртве рата у Црвеном мору; Хамас: Нема говора о повратку талаца док трају напади

Сукоб Израела и Хамаса – 108. дан. Палестински медији известили су о новим израелским ваздушним и артиљеријским ударима у близини болнице Насер и градске болнице Ел Амал у западном делу Кан Јуниса. Хамас поручује да одбијање израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да заустави војне операције "значи да нема шансе за повратак израелских талаца". Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је, пред почетак састанка ЕУ посвећеног мировном плану за Газу, да хуманитарна ситуација у тој палестинској енклави не може бити гора, те да од сада неће говорити о мировном процесу, већ да жели решење са две државе. Два америчка специјалаца нестала у Аденском заливу током мисије у којој је заплењено оружје иранске производње намењено Хутима, проглашени су мртвим, саопштила је америчка војска. Нови ракетни напад из Либана на север Израела.
Жестоке борбе настављене су у Кан Јунису. Израелске одбрамбене снаге прошириће копнену офанзиву у том граду на југу Појаса Газе, саопштено је из Министарства одбране Израела.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, истовремено, изјавио је да Тел Авив одбацује Хамасове захтеве за "предајом" Израела у замену за ослобађање преосталих 136 талаца у палестинској енклави.
Са друге стране, Хамас је у првом јавном извештају навео да је његов напад 7. октобар на Израел био "неопходан корак" да би се супротставио "свим израелским заверама против палестинског народа", позвавши на хитан прекид "израелске агресије".
У међувремену, Mинистарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, навело је да је од 7. октобра укупно 25.105 Палестинаца убијено, а 62.681 њих је рањен у израелским нападима.
За то време, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ за данас најавио је да ће на састанку у Бриселу представити мировни план у десет тачака, како би се окончао сукоб који траје већ готово четири месеца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.