Izvor: RTS, 14.Avg.2023, 19:53

Миг-23 срушио се аеромитингу у Мичигену, за длаку избегнута трагедија

Две особе у ратном авиону из совјетске ере катапултирале су се непосредно пре него што се летелица срушила и зaпалила током аеромитинга у америчкој савезној држави Мичиген. Није било повређених. Узрок пада се испитује.
Двојац који се састојао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од пилота и путника летели су у ловцу совјетске производње на аеромитингу "Thunder over Michigan" (Грмљавина изнад Мичигена), преноси Би-Би-Си.

Миг-23 почео је да пада, тако да се двојац катапултирао и падобранима безбедно спустио на земљу, где су потом из предострожности послати у болницу.
Млазњак се срушио на празна возила на паркингу, замало промашивши једну стамбену зграду, саопштили су из аеродромске управе.
Авион се тада претворио "у бесну ватрену лопту", како су описали локални медији, непосредно пре него што су хитне екипе стигле да угасе пламен.
Са земље су се видели густи облаци црног дима који су испунили небо.
На видео-снимку инцидента може се видети пламена лопта недуго пошто су се пилот и путник катапултирали.
Узрок пада остаје нејасан. Америчка Федерална управа за ваздухопловство истражује инцидент.
Старим руским ловцем управљао је Ден Филер, пензионисани војни пилот из Тексаса, наводи се на порталу аеромитинга.

Филер, који је и колекционар борбених авиона совјетске производње, за локалне новине у Луизијани прошле године је рекао да је то једини употребљиви МиГ-23 у приватном власништву на свету.
МиГ-23 био је један од најкоришћенијих совјетских ратних авиона током Хладног рата, познат по свом напредном радару и систему за управљање ватром.
Према Националном музеју Ваздухопловства САД, могао је да испали ракете на циљеве ван визуелног домета.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.