Izvor: RTS, 14.Dec.2023, 12:15

Апелационо веће осудило Саљиха Мустафу на 22 године затвора

Апелационо веће Специјалног суда у Хагу осудило је бившег команданта тзв. Ослободилачке војске Косова Саљиха Мустафу на 22 године затвора.
Председник судског већа рекао је да је Апелационо веће оценило да комбинована казна од 22 године затвора, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рачунајући време проведено у притвору, одражава укупност криминалне активности Мустафе.
У жалби је утврђено да је Мустафа имао директну намеру да почини противправно убиство, дајући право првостепеном суду да је "особа која се помиње као жртва противправног убиства убијена у периоду од 1. априла 1999. до краја априла 1999. о деловању и нечињењу господина Мустафе и његових потчињених".
"Веће је утврдило да је од приближно 1. априла 1999. до приближно 19. априла 1999. године у заточеничком комплексу у Злашу, који је био база герилске јединице ОВК у Злашу, најмање шест особа лишено слободе од стране припадника ОВК који су били под контролом и моћи команданта ОВК господина Мустафе", наводи се у образложењу.
Додаје се да су Мустафа и други припадници тзв. ОВК држали заточенике у нехуманим и понижавајућим условима заточеништва и редовно их злостављали, како физички тако и психички, наводи се у саопштењу и додаје да је првостепени суд утврдио да је особа која је наведена као жртва противправног убиства убијена у периоду од 1. априла 1999. до краја априла 1999. године као резултат радњи и пропуста Мустафе и његових подређених, преноси Газета експрес.
Апелационо веће поништило је скоро све Мустафине примедбе на првостепену одлуку, а председник суда је рекао да је Мустафа у неким тачкама своје жалбе "пропустио да поткрепи своје аргументе релевантним доказима", преноси Газета експрес.
Говорећи о "недостацима" у Мустафиној првостепеној жалби на пресуду, главни судија је рекао да је "у другим случајевима Апелационо веће одбацило неке аргументе, а да није испитало њихову суштину", као и да је одбило неке од приговора Мустафе с образложењем да их он "није износио на суђењу".
Мустафа је 16. децембра 2022. првостепено осуђен на 26 година затвора због противправног убиства, произвољног затварања и мучења.
Шта наводи оптужница Он се у четири тачке оптужнице, терети за ратне злочине, односно за произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство, које су вршили припадници такозване ОВК против лица затворених на имању у Злашу, у региону Гољак на КиМ.
Према оптужбама, Мустафа и припадници тзв. ОВК су од 1. априла 1999. до пред крај априла 1999. године, имали заједнички циљ да саслушавају и злостављају лица затворена на имању у Злашу.
Судија за претходни поступак потврдио је оптужницу против Саљиха Мустафе 12. јуна 2020. године, а он се у притвору Специјализованих већа Косова у Хагу налази од 24. септембра 2020. године.
Суђење Мустафи почело је 15. септембра 2021. године, а првостепеном пресудом од 16. децембра 2022. године осуђен је на 26 година затвора, као и репарацију жртвама у износу од 207.000 евра.
На првостепену пресуду одбрана је поднела жалбу, након чега је одређен панел Апелационог суда и жалбени претрес је одржан 26. и 27. октобра ове године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.