Izvor: RTS, 04.Maj.2023, 19:13

Акција добровољног давања крви у Позоришту Атеље 212

Од јуче се испред Завода за трансфузију чекају редови за добровољно давање крви. У њима је много младих људи, који тек што су напунили 18 година. Грађани желе да помогне и покаже солидарност да су капацитети ове установе мали да их све приме. Данас је отворен још један >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пункт и то у позоришту.
У Атељеу 212 глумци, грађани и ред, али овог пута не за карте. У просторијама позоришта од раних јутарњих часова окупљају се да би дали крв.

"Данас смо овде да бисмо скренули пажњу грађанима који су у великим редовима дошли да дају крв широм Београда, да могу да дођу на још једно познато место, а то је Атеље 212", наводи Гордан Кичић, глумац.
Његов колега Урош Јаковљевић наводи да је јуче након пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" ишао у Завод за трансфузију крви.
"Била је велика била гужва па су нам рекли да се сукцесивно долази у наредним данима, а игром случаја је то данас овде у Атељеу, па ми је било лакше да дођем овде, него тамо, данас је и тамо гужва", додаје Јаковљевић.
Институт за трансфузију и Атеље 212 већ десет година организују акцију довровољног давања крви.
"Ја сам у близини Института за трансфузију крви и неколико пута годишње обављам то, препоручујем то и свом окружењу, студентима, поготово за мушкарце је то корисно из милион оправданих разлога. Можете нешто добро до учините на тај начин, али не само на тај начин него и на други начин исто можете да утичете да се овај свет, односно друштво око нас побољша и среди", каже Иван Јевтовић, глумац.
Поред глумаца, био је и много грађана, а највише младих.
"Дошао само данас овде због инцидента, јуче који се десио у основној школи и чуо сам да је потребна нулта  група, па сам зато дошао да дам крв", наводи један од анкетираних.
И данас у Институту за трансфузију редови. Отворене су додатне просторије како би сви добровољни даваоци могли да дају крв. За два дана било их је више од 1.000 и како је су рекли екипи РТС-а у Институту, резервне су сада стабилне. Они моле грађане да давање крви одложе за две до три недеље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.